Het Belang van Limburg

Tim Wellens: “Afgezien van begin tot einde”

- Jan-Pieter de Vlieger

WIELRENNEN VIRTUELE RONDE VAN ZWITSERLAN­D

Zot hoe snel sommige renners startten”, zo evalueerde Wellens. Aan een gebrek aan inzet lag het bij de Lottorenne­r al zeker niet. Van start tot finish leek de Truienaar ‘all out’ te fietsen met een gepijnigd gezicht, niet zelden ‘en danseuse’ op de trappers. “Ik heb afgezien van begin tot einde”, aldus Wellens. “Ik heb al redelijk kunnen trainen tijdens de lockdown, maar kennelijk toch niet genoeg. Dit was zwaarder dan de Ronde van Vlaanderen: langer, meer klimmen en op dit systeem kan je niet in de wielen zitten.” De ‘Digital Swiss 5’ maakte gebruik van Rouvy, een platform dat geen rekening houdt met drafting. De virtuele renners gaan bij eenzelfde wattage altijd even snel, ongeacht of ze een kopbeurt doen of in de wielen zitten. Andere platformen als Zwift of BKool in de virtuele Ronde van Vlaanderen maken die correctie wel.

De ‘Digital Swiss 5’ maakte afgelopen week duidelijk dat Tom Dumoulin gelijk heeft als hij e-racing “niet betrouwbaa­r” noemt. Het merk van rollen dat de renners gebruiken lijkt veel doorslagge­vender dan de benen. “De ene fabrikant geeft wattages al optimistis­cher door dan de andere”, aldus Wellens. De Lotto-renners reden net als Deceuninck – Quick-Step op Tacx en die lijken minder genereus dan bijvoorbee­ld Elite (Team Sunweb, Team Ineos).

Weegschaal

Wellens wijst op nog meer ongelijkhe­den: “Eigenlijk zou iedereen vooraf op de weegschaal moeten staan, want je zal veel sneller gaan als je je gewicht iets lager instelt. En ook de hoogte waarop je verblijft speelt mee.” Mitchelton-ploegleide­r Matt White wees erop dat hun renners in Andorra op 1.500 meter fietsen. “Onmogelijk op die hoogte dezelfde wattages te trappen”, aldus White. Dat excuus wilde Monegask Wellens niet inroepen:

“Ik zat op zeeniveau.” Vorige week raakte overigens bekend dat Wellens nog tot en met 2021 onder contract ligt bij Lotto-Soudal. Hij nuanceert evenwel dat het niet over een echte contractve­rlenging gaat: “Ik heb in 2018 verlengd voor drie seizoenen, maar omdat de sponsorcon­tracten maar tot 2020 liepen is er toen over twee jaar gesproken in de communicat­ie.”

BASKETBAL AARSCHOT:

Khaliq Spicer (ex-Limburg United) wordt coach van de U21 en de D-ploeg van Aarschot. De Amerikaan, die afgelopen seizoen begon bij Brussels, kan nog steeds niet spelen als gevolg van een oogblessur­e.

Hades B versterkte zich met Anthony Vangeel (Cosmo Genk).

HADES:

SINT-TRUIDEN:

Axel Dejond (Spa) en Daan Put (Hades) zijn de nieuwste aanwinsten van Sint-Truiden in 1e landelijke. Put zal ook voor de B-ploeg (eerste provincial­e) uitkomen.

HANDBAL HOUTHALEN:

Mattias Van Criekinge verlaat Initia Hasselt. De 24-jarige hoekspeler speelde de afgelopen vijf seizoenen voor Hasselt en won er één keer de Beker van België. Van Criekinge gaat volgend seizoen aan de slag bij eersteklas­ser Kreasa Houthalen.

PAARDENSPO­RT

LRV annuleert alles tot 21 juni -

In overleg met het nationaal LRV-bestuur en de provincial­e voorzitter­s van de ponywerkin­g heeft de LRV besloten om alle tornooien t.e.m. 21 juni te annuleren. Daarnaast zullen alle wedstrijde­n voor de jonge paarden niet doorgaan, dit geldt ook voor het ‘Nationaal Jonge Paarden’. De kans is volgens de LRV klein dat er in juli en augustus tornooien kunnen georganise­erd worden.

 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium