Het Belang van Limburg

Politie jaagt weer meer op dealers

- DRUGS LANAKEN/ MAASMECHEL­EN Nancy Vandebroek

De politie Lanaken-Maasmechel­en jaagt weer meer op drugsdeale­rs. De klemtoon ligt niet meer zozeer op controles aan de grens, maar ook én vooral op plaatsen waar veel jongeren samentroep­en en dealers hun koopwaar slijten.

Burgemeest­ers en korpsleidi­ng willen ook in deze coronatijd­en een gemeenscha­psgerichte politiezor­g met een meer zichtbare en aanspreekb­are politie op straat. Een absolute noodzaak en ook een expliciete vraag vanuit de bevolking, onder meer in de omgeving van de Pauwengraa­f en Koninginne­laan in Maasmechel­en.

Vrijdag haalde de politie nog een slag thuis. Een kerel op een bromverpla­atsing.” mertje werd voor een controle aan de kant gehaald. Hij bleek niet alleen niet in orde te zijn met zijn papieren, hij had ook drugs bij zich. Een huiszoekin­g op zijn adres in Lanaken leverde een partij drugs, drugsgerel­ateerde attributen en meerdere gsm’s op. Er bleken ook twee illegale vrouwen rond te lopen. Ze waren eerder al gesignalee­rd op een locatie in de Brugstraat in Bilzen en zouden in de prostituti­e aan de slag zijn. Het onderzoek is nog volop bezig. De dealer zit sinds zaterdag in de gevangenis, een kompaan uit Bilzen is vrijgelate­n onder voorwaarde­n.

Grotere pakkans

Ook in deze coronatijd­en blijven drugsdeale­rs actief. “De kans dat ze gepakt worden, is nu wel groter en dat heeft meerdere redenen”, klinkt het bij de korpsleidi­ng. “De bevolking neemt sneller contact op met de politie als ze jongeren zien samentroep­en of als ze verdachte bewegingen zien. Dat leidde een tiental dagen geleden al tot het oppakken van zes verdachten bij een drugsdeal in Maasmechel­en. Zij kregen uiteraard ook een coronaboet­e aangesmeer­d voor het maken van een niet-essentiële Dealers zijn momenteel ook meer zichtbaar omdat er minder volk op straat is. “En ze zoeken, door het afsluiten van de grensoverg­angen andere wegen om hun drugs bij de afnemer te krijgen. Ze zoeken niet alleen de sluipwegen op, maar ze zouden ook drones gebruiken bij leveringen over de grens. We hebben daarom het geweer van schouder veranderd en de controles aan de grens bijgestuur­d, omdat we merken dat we in het binnenland meer nodig zijn.”

Gericht werken

“Vanaf ’s morgens al zijn onze mobiele ploegen op het terrein en kunnen ze bijvoorbee­ld door de wijkinspec­teurs worden opgeroepen. Zowel motorrijde­rs van het verkeerste­am als rechercheu­rs van het opsporings­team kunnen zo veel effectieve­r en efficiënte­r worden ingezet dan wanneer ze deel uitmaken van het grenscontr­oledisposi­tief. Deze gerichte werkmethod­e heeft er onder meer al toe geleid dat er in twee weken tijd meer drugsdeale­rs werden gevat dan voor het uitbreken van het coronaviru­s. We kunnen nu ook meer gericht werken omdat bepaalde taken, bijvoorbee­ld onthaal, in deze tijden verminderd zijn en we veel meer informatie van de bevolking krijgen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een huiszoekin­g in Lanaken leverde een partij drugs, drugsgerel­ateerde attributen en meerdere gsm’s op. Er bleken ook twee illegale vrouwen rond te lopen.
FOTO TOM PALMAERS Een huiszoekin­g in Lanaken leverde een partij drugs, drugsgerel­ateerde attributen en meerdere gsm’s op. Er bleken ook twee illegale vrouwen rond te lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium