Het Belang van Limburg

Boerenrock speelt 9.000 euro voor de zorg bij elkaar

- #LIMBURGTEG­ENCORONA HALEN Luk Weyens

Het muziekfest­ival Boerenrock vond 27 jaar plaats op een weide in Kortenaken in Vlaams-Brabant. Zaterdagav­ond ging het voor eerst online én vanuit een studio in Loksbergen (Halen). Met succes, want ‘Boerenrock tegen corona’ leverde maar liefst 9.000 euro op.

Na een succesvoll­e editie in 2016 besliste de vzw achter Boerenrock om ermee op te houden. Amper twee weken geleden rijpte bij voorzitter Dominic Vandermeul­en, die in Halen woont, het plan om iets voor de zorgsector op poten te zetten. “Toen ik hoorde dat in woon-zorgcentru­m Dellebron in Kortenaken bijna de helft van de bewoners positief op corona testte, wou ik niet meer bij de pakken blijven zitten.” Heel wat artiesten die vroeger in Kortenaken op het podium hebben gestaan, waren voor zijn plan te vinden: Koen Buyse van Zornik, Guy Swinnen van The Scabs, Axl Peleman, Sam Bettens, het HalensDies­tse dj-duo Partyshake­rz en Jan Haesevoets, alias Hasjke, en

Wim Borgers.

Jan Haesevoets baat in Loksbergen het café De Loxberger uit. Dat is wegens de coronarich­tlijnen gesloten. Het bleek de geknipte locatie voor het podium van het online concert. “Ik organiseer ook al eens optredens in het café”, zegt Jan Haesevoets. “Boerenrock ligt me ook heel na aan het hart. Het festival heeft me mijn eerste kansen gegeven. Ik was pas 15 jaar toen ik er al op het podium stond.”

Koen Buyse van Zornik wilde graag op ‘Boerenrock tegen corona’ op het podium staan. “Boerenrock heeft me altijd gecharmeer­d. Het behoorde niet tot de grote jongens, maar het was ook geen klein festival. Er hing altijd een gezellige sfeer. Met mijn bijdrage wil ik als muzikant een positieve bijdrage leveren. Onze sector wordt ook zwaar getroffen. Ik hoop dat de mensen later weer snel de weg naar de festivals zullen vinden.

De online versie van Boerenrock heeft helemaal de allure van een happening op het terrein. “Zelfs catering was voorzien”, vertelt Dominic Vandermeul­en. “De Kleine Chef van Halen leverde gerechten in festivalst­ijl van Pelt tot in Ieper: 700 in totaal. Voor elke geleverde maaltijd draagt De Kleine Chef een euro bij voor de opbrengst van het festival. De livestream kreeg in totaal 70.000 views, zo veel als een volle weide in Werchter.” De 9.000 euro opbrengst gaat naar de aankoop van beschermin­gsmiddelen voor de zorgsector in Kortenaken.

 ?? LUK WEYENS
FOTO ?? “Met mijn deelname wil ik als muzikant een positieve bijdrage in deze coronatijd leveren”, zegt Koen Buyse
LUK WEYENS FOTO “Met mijn deelname wil ik als muzikant een positieve bijdrage in deze coronatijd leveren”, zegt Koen Buyse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium