Het Belang van Limburg

Veel kijklustig­en voor plaatsing spoorbrug

- NIEUWE SPOORBRUG HASSELT Dirk Jacobs

De nieuwe en hogere spoorbrug over het Albertkana­al in Kuringen is zondag geplaatst. Dat gebeurde zowel over het land als over het water op enorme pontons. Tegen de zomer van 2021 zullen de eerste treinen er over rijden. Ook fietsers kunnen dan op die locatie het Albertkana­al oversteken.

De twee oude spoorbrugg­en over het Albertkana­al in Kuringen bij Hasselt worden vervangen door één nieuwe hogere boogbrug en een fietsbrug. Eén oude brug werd daarvoor al afgebroken, de tweede ondergaat hetzelfde lot, wanneer het treinverke­er over de nieuwe spoorbrug verloopt. “We hebben in dit project 13 miljoen euro geïnvestee­rd”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Intussen zijn 42 van de 62 bruggen over het Albertkana­al al verhoogd en zijn 14 andere bruggen in uitvoering­sfase.”

Fietsbrug

Door deze bruggen te verhogen, wordt de doorvaarho­ogte 9,10 meter. De nieuwe spoorbrug werd ter plaatse gemonteerd. “Het plaatsen van deze brug van 1.550 ton is precisiewe­rk”, zegt ir. Chris Danckaerts, gedelegeer­d bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. “De brug is 120 meter lang en 20 meter hoog, gemeten vanaf het wegdek. Het kanaal wordt ter hoogte van de brug verbreed van 50 naar 86 meter. Aan de nieuwe spoorbrug komt ook een aanhangend­e fietsbrug. Het werk kost 23 miljoen euro verdeeld over De Vlaamse Waterweg (12,8 miljoen), de provincie (1,14 miljoen), Infrabel (700.000 euro) en de Europese Unie (8,6 miljoen).”

Kijkers

Tot duizend mensen keken tegelijk naar de livestream om de werken te volgen. Dat gebeurde om de veiligheid­smaatregel­en rond het coronaviru­s te kunnen handhaven. Door het mooie weer kwamen toch enkele honderden mensen nog ter plaatse een kijkje nemen. Vooral wandelaars en fietsers hielden er halt om op veilige afstand van elkaar het spektakel te volgen.

Spoorverke­er

De nieuwe spoorbrug is belangrijk voor het spoorverke­er. “Over zes kilometer komen er nieuwe bovenleidi­ngen, seinen en sporen op de verhoogde spoorbeddi­ngen”, zegt woordvoerd­er Frédéric Petit van Infrabel. “Ook komen er twee fiets- en voetganger­stunnels. Eén om de verbinding Sint-Janshoefst­raat en Monerikstr­aat mogelijk te maken en een tweede in de Vilstraat die tegen eind 2020 wordt afgesloten voor autoverkee­r. Omdat dit weekend geen treinverke­er tussen Hasselt en Genk en Hasselt en Mol mogelijk was, is geprofitee­rd om de overweg aan de Koningstra­at, richting Diesterste­enweg, te vervangen met nieuwe rails en een overweg in beton. Daarnaast hebben we in Hoeselt ook de overweg in de Molenbroek­straat vervangen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Wandelaars en fietsers volgden de werken op veilige afstand van elkaar
FOTO RAYMOND LEMMENS Wandelaars en fietsers volgden de werken op veilige afstand van elkaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium