Het Belang van Limburg

Schapen maaien voortaan het gras

- BEGRAZING LANAKEN Eddy Vandoren

De gemeente Lanaken heeft een overeenkom­st afgesloten met herder Remco Romers om de vele gemeenteli­jke graslanden en natuurgebi­eden met zijn schapen te laten begrazen.

Herder Remco Romers is nog maar net begonnen met zijn nieuwe opdracht voor de gemeente. Tot voor enkele weken stonden zijn 260 schapen en lammetjes nog op het domein Pietershei­m, nu heeft hij ze opgesplits­t in drie kuddes om te doen waarin ze goed zijn: grazen. “Het is de bedoeling dat de schapen meerdere gemeenteli­jke eigendomme­n begrazen”, vertelt duurzaamhe­idsambtena­ar Bart Hoelbeek. “Na de winter zijn dat eerst de vette graslanden en voedselrij­ke gronden, in de zomer komen daar ook de meer schrale heidegebie­den bij. Jaarlijks wordt elk gebied meermaals begraasd.” “Ook het nieuwe Uylenspieg­elpark en Montaigneh­of, de Gellikerhe­ide en meerdere gemeentebo­ssen die deel uitmaken van het Nationaal Park Hoge Kempen zullen worden begraasd”, zegt bevoegd schepen Christel Gorissen (sp.a-Groen). “Vaak zijn deze gronden moeilijk te bereiken of machinaal nauwelijks te onderhoude­n door hun ligging of structuur.”

Natuurbehe­er

Vooraleer de herder zijn schapen laat grazen, bakent hij de percelen af met flexinette­n, waardoor de zogenaamde ‘graasdruk’ binnen het afgepaalde gebied wordt verhoogd. Twee keer per dag bezoekt hij samen met zijn honden Max en Obi het terrein om na te gaan of het grazen naar wens verloopt en om de dieren van drinkwater te voorzien. “Natuurbehe­er met schapen heeft alleen maar voordelen”, meent Romers. “Door het gebruik van een rondtrekke­nde schaapskud­de worden verschille­nde terreinen ecologisch met elkaar verbonden. Schapen verspreide­n via hun vacht, hoeven en mest, zaden en vruchten waardoor er een soortenrij­ke en structuurr­ijke vegetatie ontstaat. De terreinen worden 2 tot 4 keer per jaar begraasd. In de rustperiod­es is er volop tijd voor bloei en zaadzettin­g, dat zorgt voor meer kruiden en bloemen, die op hun beurt weer nieuwe insecten, spinnen, kevers en vlinders en ook vogels aantrekken. Dat proces heb je niet met machinaal maaien, integendee­l. Dan wordt alles kapot gemaakt. Schapen hebben ook een grote aantrekkin­gskracht op mensen: hun aaibaarhei­dsfactor is erg groot waardoor iedereen graag omgaan met schapen.”

 ?? FOTO EVA ?? Herder Remco Romers hoedt een kudde van 260 schapen en lammetjes die de graslanden in Lanaken zullen begrazen.
FOTO EVA Herder Remco Romers hoedt een kudde van 260 schapen en lammetjes die de graslanden in Lanaken zullen begrazen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium