Het Belang van Limburg

Corona doet de boeken toe voor Oxfam Bookshop

-

De tweedehand­sboekenwin­kel van Oxfam-Solidarite­it, achter het Van Veldekepar­kje in de Hasseltse binnenstad, zal na de gedwongen sluiting omwille van het coronaviru­s niet meer opnieuw opengaan. De winkelslui­ting van midden maart trof de Oxfam Bookshop Hasselt net op het moment dat het huurcontra­ct zou worden getekend voor de verhuis naar een winkelpand met een betere commerciël­e ligging. Ondanks de enthousias­te inzet van een dertigtal vrijwillig­ers en een trouw publiek van vaste klanten was de boekenwink­el in Hasselt na vijf jaar niet echt rendabel. Oxfam Internatio­nal financiert zijn vele ontwikkeli­ngsproject­en deels met de opbrengst van winkels die tweedehand­sspullen, vooral kleding en boeken, verkopen. In België zijn dat er enkele tientallen. “We waren met onze vrijwillig­ersploeg en Oxfam op zoek naar een nieuwe aanpak voor de boekenwink­el in Hasselt”, zegt drijvende kracht Mia Thijs. “De huur van het pand in de

Dorpsstraa­t was opgezegd, het huurcontra­ct voor een ander winkelpand in dezelfde buurt lag klaar. Het was de bedoeling dat de nieuwe Oxfam Bookshop Hasselt in juni zou opengaan.” Na eerdere geruststel­lende berichten dat de eigenaars van zowel het oude als het nieuwe winkelpand bereid waren de verhuisope­ratie enkele maanden uit te stellen, kregen de Hasseltse vrijwillig­ers eerder deze week van de Belgische Oxfam-directie het slechte nieuws dat de verhuisope­ratie afgeblazen wordt en de winkel definitief sluit.

De coronacris­is heeft de inkomsten van Oxfam-België vrijwel helemaal doen opdrogen, terwijl de vaste kosten blijven lopen. Oxfam heeft de middelen niet meer om de doorstart van de winkel in Hasselt te financiere­n. “Door de coronacris­is komt er ook geen uitverkoop meer omdat het pand eind mei al ontruimd moet zijn”, klinkt het.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Mia Thijs bij de tweedehand­sboekenwin­kel van Oxfam-Solidarite­it
FOTO LUC DAELEMANS Mia Thijs bij de tweedehand­sboekenwin­kel van Oxfam-Solidarite­it

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium