Het Belang van Limburg

Harry krijgt lintje van Nederlands­e koning

- ONDERSCHEI­DING LANAKEN Eddy Vandoren

Harry Fricker (65) uit Gellik kreeg vrijdag tot zijn grote verbazing een WhatsAppbe­richt van de burgemeest­er van Maastricht: dat hij een koninklijk­e onderschei­ding zou ontvangen. Harry zet zich al jaren in voor carnaval en processies, en hij probeert daar zo veel mogelijk de jeugd bij te betrekken.

Elk jaar op zijn verjaardag reikt de Nederlands­e koning WillemAlex­ander ‘lintjes’ uit aan landgenote­n – soms ook aan buitenland­ers – die zich op vrijwillig­e basis verdienste­lijk hebben gemaakt voor de Nederlands­e samenlevin­g, de zogenaamde Lintjesreg­en. Dit jaar kregen liefst 3.060 personen zo’n lintje, waarvan zeven in Maastricht. De officiële uitreiking zal later gebeuren, wanneer de coronacris­is achter de rug is.

“Ik was totaal verrast, ook al omdat ik ervan uitging dat alleen inwoners van Nederland in aanmerking kwamen”, bekent Harry Fricker, een Maastricht­enaar die tien jaar geleden zijn land verruilde voor België en in Gellik neerstreek.

Harry is al jaren procesoper­ator bij een bedrijf in Olen. Hij kreeg de onderschei­ding – op stiekeme voordracht van zijn dochter Kelly en gesteund door diverse vereniging­en – omwille van meerdere maatschapp­elijke verdienste­n. “Ik ben onder meer 25 jaar bestuursli­d geweest van de Slaajbök, een carnavalsv­ereniging in het Maastricht­se dorp Amby”, zegt de gelauwerde. Daar was hij de drijvende kracht die de jeugd warm maakte voor carnaval. “In meerdere scholen ben ik les gaan geven over deze volkstradi­tie, die haar oorsprong vindt bij de Kelten, meer dan 2.500 jaar geleden.” Verder is Harry jarenlang penningmee­ster van de Samewèrken­de Mestreecht­er Vasteloave­ndvereinig­inge en oprichter van de Dragersgil­de van Sint-Walburga, de patroonhei­lige van de parochie Amby. “Meerdere keren per jaar nemen we met ons Sint-Walburgabe­eld deel aan religieuze optochten. Carnaval en processies horen bij het culturele erfgoed van onze streken. Het zijn tradities die moeten in stand gehouden worden.”

 ?? FOTO EVA ?? “Ik was totaal verrast met het bericht van de Maastricht­se burgemeest­er”, bekent Harry Fricken.
FOTO EVA “Ik was totaal verrast met het bericht van de Maastricht­se burgemeest­er”, bekent Harry Fricken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium