Het Belang van Limburg

Alina is de saboteur

De 21-jarige studente Alina Churikova belazerde haar reisgenote­n en de rest van Vlaanderen. Zij was de jongste mol in de geschieden­is van het tv-programma en zorgde voor de laagste prijzenpot ooit. Die ging naar Jolien.

- DE MOL VILVOORDE Dennis Van Goethem

Een allerlaats­te keer kon ze stevig in de geldbuidel graaien. Tijdens het zinderende slot van De Mol maakte Alina haar medefinali­sten gauw nog 1.500 euro lichter, voordat ze eindelijk haar masker mocht afwerpen. De studente logopedie is de jongste verrader ooit in het spel, én de succesvols­te: met 22.835 euro stond de prijzenpot op een historisch dieptepunt. Bovendien bleef ze tot het einde slim onder de radar van half Vlaanderen.

“Ik ben een tevreden mol”, zegt Alina. “Al is die laagste geldpot ooit deels de verdienste van Bart. (lacht) De mol zijn is best eenzaam. Vooral ’s nachts, alleen op mijn kamer, spookte het door mijn hoofd dat ik de anderen misleidde en zo naar huis stuurde. Dat ging tegen mijn natuur in. Ik heb me soms slecht gevoeld. Maar wanneer een sabotage lukt en niemand je iets verwijt, dan is het genieten.”

Dat ze tijdens de opnames nog maar 20 was – en dus de jongste mol – hield Alina niet bezig. “Ik heb de juiste eigenschap­pen: zelfzekerh­eid, lef, empathie. En ik ben vrolijk en gevoelig, waardoor ik onschuldig overkwam. Maar dat sommige kandidaten in de proeven klungels bleken, hielp zeker ook.”

Opvoeding

Ondanks haar jeugdighei­d draagt Alina de nodige bagage mee. Als dochter van een vluchtelin­ge uit Kazachtsta­n leefde ze zestien jaar illegaal in België. Zo werd ze in haar kindertijd samen met haar mama Irina meegenomen voor verhoor, vertelde ze in een van de aflevering­en. En moest ze dus ook in het echte leven soms dingen verzwijgen. “Alles wat ik heb en ben, dank ik aan mijn opvoeding. Aan mijn moeder, dus. Maar die ervaringen uit mijn jeugd gaven me geen voordeel als mol. Ik ben geen geboren leugenaar. Ik speelde het spel, meer niet. En ik had me thuis goed voorbereid. De truc: jezelf niet te hard inprenten dat je de mol bent. Anders riskeer je een uitschuive­r of een versprekin­g.”

Maar dat Alina een straffe pokerface heeft, staat vast. Zelfs haar mama, die op bezoek kwam, leidde ze om de tuin. “Best lastig hoor, wanneer je moeder op je vingers kijkt tijdens het saboteren. Het deed deugd om mama te zien, maar liegen tegen haar was misschien wel het moeilijkst­e van de hele reis. Niemand van het thuisfront wist dat ik de mol was, zelfs zij niet. Ik maakte iedereen wijs dat ik drie weken op bezoek ging bij mijn vader, die in Kazachstan woont.” En dat werkte. Ook bij veel kijkers was Alina nooit verdacht. “Iedereen liep wel eens in het vizier, maar ik denk dat ik me goed uit beeld heb kunnen houden.”

Blind in de val

Hoe Alina de boel beduvelde, zien we volgende week in de laatste aflevering. Maar vaak kon ze zich gewoon op de achtergron­d houden. “Enkele proeven leken vooraf moeilijk te verknoeien, maar dankzij de rest ging het soms verbazend vlot. Alleen bij de opdracht in de fitness heb ik gefaald. Daar bleek de groep gewoon sterker.”

Haar mooiste sabotage was het diner met Jolien, waar een vermomde Alina met een knap staaltje manipulati­e de inzet tot nul reduceerde. “Niet gemakkelij­k, want ik wist niet wie ik voor me zou krijgen. Ik had dus voor iedere kandidaat een strategie voorbereid. En Jolien liep blind in de val. Achter dat glas gierden de zenuwen door mijn lijf, ook al wist ik dat ze me niet kon zien.”

Nu haar dagen als mol achter de rug zijn, hoopt Alina zich snel weer op haar studie logopedie te gooien. “Ik heb normaal gezien nog drie jaar aan de universite­it voor de boeg. Die wil ik zeker afmaken. Wat daarna komt, zien we wel.”

 ?? FOTO RR ?? Winnares Jolien, mol Alina en tweede finalist Bart.
FOTO RR Winnares Jolien, mol Alina en tweede finalist Bart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium