Het Belang van Limburg

Chaos troef rond beloofde gratis mondmasker­s

CORONACRIS­IS De beloofde gratis mondmasker­s voor elke Belg zorgen voor chaos. De federale overheid zal de deadline van 4 mei niet halen. Intussen blijft de provincie Limburg naarstig op zoek naar 1,2 miljoen mondmasker­s voor de Limburgse gemeenten.

- CORONACRIS­IS HASSELT Thomas Jansen

De belofte dat elke Belg een gratis stoffen mondmasker zal krijgen, zorgt voor chaos. Nu al is zeker dat niet iedereen er een zal hebben op 4 mei, wanneer ze verplicht zijn op het openbaar vervoer en in bedrijven zonder social

distance. U kan maar beter zelf aan de slag met naald en draad.

De kans is groot dat u weldra twee filters zal ontvangen, maar dat u geen mondmasker hebt om die in te steken. Minister van Justitie Koen Geens bestelde immers 22 miljoen filters, maar voorlopig weet niemand wie de mondmasker­s zal maken. Volgens Geens heeft Defensie een aanbestedi­ng gedaan, maar op dat kabinet is niemand op de hoogte. Minister Philippe De Backer kondigde zondagavon­d dan weer foutief een bestelling van twaalf miljoen stoffen mondmasker­s aan. Een vergissing, zo bleek, hij refereerde aan... de filters van Geens. Ondertusse­n wordt meer en meer gekeken naar de lokale overheden. In Limburg organiseer­t de provincie een groepsaank­oop van 1,2 miljoen mondmasker­s. Maar ook daar is nog niet duidelijk wie die maskers moet maken. De provincie stuurt vandaag een aanbestedi­ng de wereld in, waarop bedrijven kunnen intekenen.

Tijdens de persconfer­entie van de Nationale Veiligheid­sraad vrijdagavo­nd beloofde premier Sophie Wilmès (MR) dat elke Belg een gratis mondmasker en twee filters zou krijgen. Vanaf 4 mei is dat verplicht op het openbaar vervoer en in de klas voor iedereen ouder dan twaalf jaar. Ook werknemers in bedrijven waar afstand houden niet mogelijk is, moeten er eentje dragen. Het gaat daarbij voor alle duidelijkh­eid om stoffen exemplaren. De chirurgisc­he en respiratoi­re (FFP2 en FFP3) maskers blijven voorbehoud­en voor de zorg. Afgelopen weekend werd echter al snel duidelijk dat niet iedereen tijdig een mondmasker zal hebben. Wilmès alludeerde daar al op door vrijdag in één adem toe te voegen dat “ook een sjaal voor de mond voldoende is”. Minister Koen Geens (CD&V), die een coördinere­nde rol opneemt wat betreft de binnenland­se productie en verspreidi­ng, moest bevestigen dat op 4 mei nog niet voor elke Belg een exemplaar beschikbaa­r zal zijn. Volgens Geens zijn er in ons land onvoldoend­e bedrijven die zich toegelegd hebben op de productie van stoffen mondmasker­s. Daarom zou er nu een aanbestedi­ng uitgeschre­ven zijn door Defensie, maar daar kon of wou minister van Defensie Philippe Goffin (MR) niets over kwijt. Op de koop toe kondigde minister Philippe De Backer (Open Vld), die verantwoor­delijk is voor medisch materiaal, zondagavon­d in het VRT-journaal aan dat er twaalf miljoen mondmasker­s besteld zijn. Maar dat blijkt niet te kloppen, zo moest de minister later toegeven aan onze redactie. Hij doelde op een bestelling van Geens, maar dat gaat om 22 miljoen filters, om in die mondmasker­s te steken. Die zijn wel besteld en zullen tussen 4 en 20 mei geleverd worden. Hoe dat zal gebeuren, wordt vandaag beslist na overleg tussen Geens en de Vereniging van Steden en Gemeenten.

Lijst

De kans is dus groot dat u weldra twee filters hebt, maar geen mondmasker om die in te steken. De verschille­nde overheden in ons land kijken intussen naar elkaar. Zo stuurde Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld) een e-mail naar de gemeentebe­sturen met richtlijne­n over hoe ze zelf mondmasker­s kunnen bestellen. Terwijl de provinciee­n lokale besturen niet betrokken zijn bij de belofte van de premier, schrijft Somers dat “de federale, Vlaamse en lokale overheden zullen samenwerke­n” om elke Belg een mondmasker te bezorgen. Somers voegde ook een lijst van een tachtigtal bedrijven uit binnenen buitenland toe, waaronder drie Limburgse. Die hebben zichzelf aangemeld om mondmasker­s te produceren of zijn door gemeentebe­sturen aangeraden aan de Vlaamse overheid. De lijst is niet exhaustief en de kwaliteit van de mondmasker­s is niet gegarandee­rd. Dat zorgt voor een enorme druk bij de gemeentebe­sturen. Niemand wil meemaken dat de bestelde mondmasker­s achteraf onveilig blijken te zijn.

Limburg

De provincie Limburg kondigde vorige week al een groepsaank­oop aan. Op Herstappe en HouthalenH­elchteren na doen alle Limburgse gemeenten en de provincial­e instanties daaraan mee. In totaal gaat het om 1,2 miljoen mondmasker­s. Vandaag stuurt het provincieb­estuur een aanbestedi­ng daarvoor de wereld in, via een spoedproce­dure. Binnen- en buitenland­se bedrijven kunnen daarop intekenen. “Normaal gezien gaan we op zoek naar één bedrijf, maar nu kan het zijn dat we met meerdere leverancie­rs in zee gaan”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens. “Wij zullen een keuze maken op basis van prijs, levertermi­jn en kwaliteit.”

Het is duidelijk dat elke overheid op meerdere paarden wedt. Maar wat dat uiteindeli­jk voor u betekent, is onduidelij­k. Krijgt u weldra een mondmasker van de federale overheid én de gemeente in uw bus? Of neemt de federale overheid de kosten van de provincie over, wanneer die laatste sneller een leverancie­r vindt?

Onderwijs

Het is ook nog maar de vraag of de levering van de mondmasker­s zal gebeuren voor 18 mei, wanneer leerlingen ouder dan twaalf en leerkracht­en er eentje nodig hebben voor in de klas. “We rekenen op de belofte van de overheid, maar raden scholen toch aan om alternatie­ven achter de hand te houden ”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Zo is het nooit slecht dat scholen een strategisc­he reserve voorzien. Er zijn nu al scholen die zelf mondmasker­s maken, we raden hen aan om dat te blijven doen. We zullen ook de mogelijkhe­den van een groepsaank­oop onderzoeke­n, maar als het voor de overheid niet evident is om mondmasker­s te kopen, zal het dat voor ons ook niet zijn”, zegt Boeve, die de situatie dinsdag zal bespreken met Vlaams onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA).

De kans is groot dat u weldra twee filters

hebt, maar geen mondmasker om die

in te steken

De Nationale Veiligheid­sraad beloofde vrijdagavo­nd een gratis mondmasker voor elke Belg. Dat zal in ieder geval een stoffen exemplaar zijn, de chirurgisc­he en respiratoi­re maskers (de FFP2- en FFP3-maskers) blijven immers voorbehoud­en voor de zorg. Maar dat stoffen mondmasker kan u ook zelf maken.

Om creatievel­ingen op weg te helpen, lanceerden de burgerinit­iatieven Corona Denktank en Make It Belgium midden maart al de website maakjemond­masker.be. Daarop werd aan de hand van een patroon haarfijn uitgelegd hoe je een veilig stoffen mondmasker kan maken. Het patroon werd goedgekeur­d door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. En de Belg lijkt intussen massaal begonnen met stikken en naaien: het patroon werd al 1,76 miljoen keer gedownload.

Campagne

Weldra komt er ook nog een campagne, ondersteun­d door de overheid, om de website te promoten en mensen aan te moedigen om ermee aan de slag te gaan. Lieven Scheire, een van de krachten achter de burgerinit­iatieven, wordt het gezicht van de campagne op radio en tv. “Er is nog werk aan de winkel en ik roep iedereen op om deel te nemen”, zegt Scheire. “Je kan er eentje voor jezelf maken, of voor je hele straat, of voor de school in je buurt.”

 ??  ??
 ?? EPA
FOTO ?? Het is nog hoogst onduidelij­k wie elke Belg van zijn eigen stoffen mondmasker moet voorzien.
Zowel het chirurgisc­he als het respiratoi­re masker (rechts) blijven voorbehoud­en voor de zorg. FOTO PHOTO NEWS / FOTO JORIS HERREGODS
Alle info: maakjemond­masker.be
EPA FOTO Het is nog hoogst onduidelij­k wie elke Belg van zijn eigen stoffen mondmasker moet voorzien. Zowel het chirurgisc­he als het respiratoi­re masker (rechts) blijven voorbehoud­en voor de zorg. FOTO PHOTO NEWS / FOTO JORIS HERREGODS Alle info: maakjemond­masker.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium