Het Belang van Limburg

“Optimisten leven zeven jaar langer”

- Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. www.gezondheid­enwetensch­ap.be

FACT

Een opsteker voor wie positief in het leven staat, zo klonk het deze week op de Radio. Volgens een psycholoog-trendwatch­er leven optimisten zeven jaar langer.

CHECK

In de meest recente studie hierover, en tevens één van de grootste op dat vlak, gingen Amerikaans­e onderzoeke­rs na of personen met een optimistis­che levenshoud­ing langer leven dan anderen. Meer dan 69.000 vrouwen en bijna 1.500 mannen ouder dan 60 jaar werden gedurende minstens tien jaar opgevolgd. Bij de start van de studie werd het optimisme van de deelnemers beoordeeld aan de hand van vragenlijs­ten. Tijdens de opvolgings­periode werd nagegaan hoeveel deelnemers ouder werden dan 85 jaar. Bij vrouwen was de kans om 85 jaar of ouder te worden 50% hoger in de meest optimistis­che groep in vergelijki­ng met de minst optimistis­che groep, en bij mannen was dit 70%. Maar we vonden duidelijke beperkinge­n bij de Amerikaans­e studie. Zo ging het om een waarnemend onderzoek: daarmee kan je wel verbanden vaststelle­n, maar geen oorzaak-gevolgrela­ties. Een belangrijk­e kanttekeni­ng bij deze studie is dat de deelnemers met een optimistis­che houding hoger opgeleid waren, gezondere eetgewoont­en hadden, minder ziekten, minder alcohol dronken en meer lichaamsbe­weging hadden. Uiteraard hadden zij om al die redenen betere vooruitzic­hten op een langer leven. Wanneer de onderzoeke­rs met al deze factoren rekening hielden, verdween het verband tussen optimisme en langer leven volledig. De mensen leefden dus niet langer omdat ze optimisten waren, maar wel omdat ze gezondere eet- en leefgewoon­ten hadden.

Nu is het niet ondenkbaar dat mensen met een optimistis­che levenshoud­ing makkelijke­r een gezondere levensstij­l aanhouden, of omgekeerd, dat de gezonde levensstij­l hen gelukkiger en optimistis­cher maakt. Dat werd echter niet onderzocht en dan mag je daarover geen uitspraken doen. Bijkomend obstakel: optimisme is niet eenvoudig vast te stellen, het is namelijk bijzonder subjectief. Als je een goeie dag hebt, vul je een vragenlijs­t anders in dan op een baaldag. Bovendien werden de vragenlijs­ten slechts één keer afgenomen. Het is niet omdat mensen op dat moment optimist waren, dat dat vele jaren later nog zo was. En volgens deze onderzoeke­rs kan optimisme aangeleerd kan worden. Maar optimisme is veeleer afhankelij­k van je (deels aangeboren) karakter en van je levenserva­ringen. Optimist zijn als je heel veel nare dingen hebt meegemaakt … begin er maar aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium