Het Belang van Limburg

“Tien leerlingen per klas is voor ons gewoon te weinig”

-

In de Limburgse basisschol­en delen verschille­nde directeurs alvast de bezorgdhei­d van de koepels. “Wij hopen dat we vijftien leerlingen per groep mogen toelaten. Tien is in onze school onhaalbaar.”

In de basisschol­en mogen vanaf 15 mei het eerste, tweede en zesde leerjaar weer van start gaan in de klas. Maar onder strikte veiligheid­sregels. Zo zullen per klaslokaal maximum tien kinderen worden toegelaten. En dat kan in een aantal scholen voor problemen zorgen. “Onze klassen bestaan uit ongeveer 25 leerlingen. Wij hebben voor één klas al drie leerkracht­en en drie lokalen nodig”, vertelt directeur Johan Vanhoyland van basisschoo­l De St@rtbaan in Zonhoven.

“Ik hoop dat de maatregele­n wat worden versoepeld zodat we vijftien leerlingen per groep mogen toelaten.”

In basisschoo­l K3 in Kinrooi hebben ze een creatieve manier gevonden om voor voldoende social distancing in de klassen te zorgen. Voor het zesde leerjaar gaan de lessen buiten door. “Van de vader van een van onze leerlingen hebben we twee grote tenten gekregen”, vertelt directeur Erwin Henckens. “Het opzet is om van de twee klassen zesdejaars vier groepen te maken. We moeten nog bekijken of ze vier halve dagen naar school gaan komen of twee volle dagen. Uiteraard kunnen we de tenten enkel gebruiken als het weer het toelaat. Bij gietende regen is het helaas geen optie.”

Opeenstape­ling

Ook in de lagere scholen maken ze zich zorgen over de veelheid aan regeltjes die het lesgeven in de weg zullen staan. “Het is volgens ons niet mogelijk om aan alles tegelijk te voldoen: de maatregele­n volgen, les geven in de klas, afstandson­derwijs, zorgen voor de kleuters, de opvang...”, zegt Guy Aerts, directeur van basisschoo­l Sint-Joris in Alken. “Onze school heeft een vrij grote accommodat­ie en zelfs voor ons zal het al moeilijk zijn om dit vlot te laten verlopen. Maar we zullen er alles aan doen om de veiligheid van de leerkracht­en en leerlingen te bewaren.”

Preventiea­dviseur

In elke basisschoo­l komt een preventiea­dviseur langs om de school te helpen met de voorbereid­ingen. Pascal Vliegen, directeur van Het Klein Atheneum in Hasselt, is blij met die hulp. “Zo zullen we er, na veel overleg, wel in slagen de afstandsre­gels te volgen. Maar wat als het derde, vierde en vijfde leerjaar weer terug naar de klas mogen? Als het mooi weer is, kunnen we de speelplaat­s gebruiken. Maar wat als het regent?” De scholen hopen dat er snel verdere instructie­s volgen. Sommige directies wachten daar niet op. Zo kocht de St@rtschool al extra beschermin­gsmateriaa­l aan. “We hebben mondmasker­s, handschoen­en en zeep besteld. En voor de leerkracht­en hebben we maskers met plexiglas gekocht.”

 ?? FOTO PPN ?? In basisschoo­l K3 in Kinrooi volgen de zesdejaars les in tenten, om zo binnen meer plaats te creëren.
FOTO PPN In basisschoo­l K3 in Kinrooi volgen de zesdejaars les in tenten, om zo binnen meer plaats te creëren.
 ?? FOTO DD ?? Directeur Johan Vanhoyland hoopt dat in basisschoo­l De St@rtbaan in Zonhoven vijftien leerlingen in een klas mogen samenzitte­n in plaats van tien.
FOTO DD Directeur Johan Vanhoyland hoopt dat in basisschoo­l De St@rtbaan in Zonhoven vijftien leerlingen in een klas mogen samenzitte­n in plaats van tien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium