Het Belang van Limburg

Schrik niet als u maandag naar de tandarts gaat

- HASSELT Gunter Willekens

Vanaf maandag mag de ‘ambulante zorgverstr­ekking’ worden hervat, zo luidde de officiële mededeling van de Nationale Veiligheid­sraad. In mensentaal: u mag opnieuw naar de dokter, de tandarts, de kinesist of de specialist voor een ‘normale’ consultati­e. Maar het zal er wel heel anders aan toegaan dan voor de coronacris­is. Vanaf maandag schakelen de huisartsen weer over op een ‘normale’ werking. U kunt er dan opnieuw terecht voor een verstuikte duim maar ook voor een test als u verschijns­elen vertoont van corona. Dit weekend krijgen de huisartsen beschermin­gsmateriaa­l om de testen af te nemen, beloofde bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld).

De Nationale Veiligheid­sraad raadt de huisartsen aan om hun patiënten in twee stromen in te delen: mensen met symptomen van een mogelijke besmetting met Covid-19 en mensen met andere klachten. Dat moet helpen voorkomen dat iemand met een mogelijke coronabesm­etting, een andere patiënt aansteekt die met een verstuikte vinger op consultati­e komt. Om de juiste manier van werken van uw huisarts te kennen, raadpleegt u altijd best de website van de praktijk.

Mondmasker verplicht

“Bij ons worden alle consultati­es met betrekking tot infecties aan de luchtwegen, buik of darmen, door één van de drie artsen gedaan. Om hiervoor een afspraak te maken, moet de patiënt altijd bellen”, zegt Tessa Vansant, dokter van de Hasseltse Huisartsen­kliniek. “Voor andere problemen is het ook mogelijk om online een afspraak te maken.”

Bij een bezoek aan uw huisarts is een mondmasker met neusbedekk­ing verplicht. U moet uw handen ontsmetten voor u het kabinet binnengaat en zo weinig mogelijk aanraken. Neem uw kinderen niet mee naar de praktijk als dat enigszins mogelijk is, en betaal als het kan contactloo­s.

Coronatest

Ook voor de huisartsen wordt het spannend, komende maandag. Vanaf dan kunnen zij ook testen afnemen bij alle mensen met klachten die mogelijk wijzen op een infectie met Covid-19. De federale taskforce voor de coronacris­is heeft daarover donderdag een akkoord bereikt met de huisartsen­organisati­e. De artsen zouden daarvoor dit weekend het nodige beschermin­gsmateriaa­l krijgen. “Die informatie hebben wij ook gekregen”, zegt dokter Vansant. “Maar meer weten wij ook nog niet.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? U kunt weer naar de dokter, met of zonder symptomen van corona. Maar enkel met een mondmasker.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR U kunt weer naar de dokter, met of zonder symptomen van corona. Maar enkel met een mondmasker.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Schrik niet als u langsgaat bij uw tandarts. Wegens het grote risico op besmetting kan die u enkel behandelen als hij of zij zich volledig beschermt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Schrik niet als u langsgaat bij uw tandarts. Wegens het grote risico op besmetting kan die u enkel behandelen als hij of zij zich volledig beschermt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium