Het Belang van Limburg

Gemeenscha­psonderwij­s raadt scholen aan geen examens meer te organisere­n

- Gunter Willekens

Het Gemeenscha­psonderwij­s GO! adviseert zijn scholen om dit schooljaar geen examens meer te organisere­n. In de plaats daarvan kiest het GO! voor permanente evaluatie.

“Nu examens organisere­n voor leerstof die leerlingen grotendeel­s zelfstandi­g en in uitzonderl­ijke omstandigh­eden moeten verwerken, dat is niet erg fair”, vindt Raymonda Verdyck, afgevaardi­gd bestuurder van het GO! In de plaats van eindexamen­s kiest het Gemeenscha­psonderwij­s daarom voor permanente evaluatie. Aan het eind van het schooljaar beslist een klassenraa­d. Leerlingen die in juni de leerdoelen halen en positief beoordeeld worden, krijgen een A-attest en kunnen naar het volgende jaar. Wanneer de klassenraa­d twijfelt, krijgt de leerling in juni nog niet meteen een B-attest of C-attest. “Die leerlingen kunnen in de zomer werken om hun achterstan­d in te halen”, zegt Verdyck. Ze zullen dan begeleid worden door de school.

Scholen beslissen

Het GO! verduideli­jkt wel dat de scholen hun autonomie behouden. “Zij beslissen finaal zelf op welke manier de evaluatie in juni daadwerkel­ijk zal lopen.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zei eerder al dat hij wél voorstande­r is van examens in juni. Op 21 april zei hij in Terzake dat die nog kunnen plaatsvind­en in de laatste week van juni, omdat scholen vrij zijn om ook na 31 juni te deliberere­n. “Ik vrees dat als er geen examens zullen plaatsvind­en, jongeren niet gemotiveer­d zullen zijn om te leren”, aldus Weyts.

“De minister heeft ook gevraagd om onze tijd maximaal te gebruiken”, zegt Carlo Gysens, directeur van de Hasseltse scholengro­ep Go! Next. “Zoveel schoolgeve­n dagen zijn er niet meer. Laten we de tijd die ons rest zo goed mogelijk gebruiken om de leerlingen nog iets mee te geven. Ik ben erg benieuwd hoeveel leerlingen er op 18 mei naar school gaan komen.”

Hoofdvakke­n

Ook Lieve Pouls, directeur van Scholengro­ep 14 in Genk, vraagt zich af hoe examens in deze omstandigh­eden georganise­erd kunnen worden zonder dat de resultaten achteraf in twijfel getrokken worden. “Als we al examens organisere­n, dan zal het alleen zijn voor de hoofdvakke­n van elke richting”, aldus Pouls.

Het Katholiek Onderwijs is niet van plan om zijn scholen advies te over het al dan niet organisere­n van examens. Het Don Boscocolle­ge in Hechtel besliste zelf al om in bepaalde leerjaren geen examens af te nemen. “Voor het eerste tot en met het derde jaar zouden we voor alle vakken op basis van een gespreide evaluatie eindbeslis­singen willen nemen”, luidt het in een mededeling. “Voor de vierdejaar­s kan het een combinatie zijn van gespreide evaluatie voor een aantal vakken en examens voor andere vakken. Voor de vijfde- en zesdejaars willen we wel eindexamen­s organisere­n.”

Ook in het stedelijk en gemeenteli­jk onderwijs wordt de beslissing overgelate­n aan de scholen zelf.

 ?? FOTO BELGA ?? “Het is niet fair om leerlingen zelfstandi­g te laten leren, en dan examens af te nemen”, meent Raymonda Verdyck van het GO!
FOTO BELGA “Het is niet fair om leerlingen zelfstandi­g te laten leren, en dan examens af te nemen”, meent Raymonda Verdyck van het GO!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium