Het Belang van Limburg

Thermoscan­ner scheidt gezonde en ‘verdachte’ bezoekers in ziekenhuis van Maaseik

- Phillip Pergens

MAAS EN KEMPEN MAASEIK Het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) in Maaseik gebruikt vanaf maandag een thermoscan­ner die van iedere bezoeker de lichaamste­mperatuur meet. Vanaf 38 °C gaat u naar de triage in de strijd tegen Covid-19.

De maatregel wordt ingevoerd nu de dagelijkse werking van de ziekenhuiz­en heropstart. Bij het ZMK noemen ze de thermoscan­ner een eerste triage. “Iedere bezoeker en ieder personeels­lid moet passeren”, vertelt preventie

adviseur Zeff Cosemans. “Zo kunnen we onmiddelli­jk een schifting maken. Het systeem werkt met een blackbox die constant een temperatuu­r van 35 graden aanhoudt. De thermoscan­ner vergelijkt die met de temperatuu­r van de persoon die ervoor staat. De gemeten temperatuu­r heeft een foutenmarg­e van 0,1 graden.” De bezoeker – patiënt of medewerker – ziet zichzelf op het scherm. “De scanner meet geweldig snel de temperatuu­r tussen de ogen. Die krijg je meteen op het scherm te zien. Twee seconden blijven staan is voldoende. Niemand moet dus lange wachttijde­n vrezen. Het is slechts een van de grote voordelen van dit systeem.” Wie onder 38 °C blijft, mag na goedkeurin­g van het balieperso­neel doorlopen naar de onthaalrui­mte. Wie koorts heeft, wordt gevraagd om de ingang van de spoeddiens­t te nemen, waar de triagepost is. “Deze mensen worden verder opgevolgd door onze zorgverlen­ers. Het is zowel voor de patiënten als voor onze mensen de veiligste oplossing. We willen de stromen van gezonde en ‘verdachte’ patiënten zoveel mogelijk uit elkaar houden.”

Andere testen

Cosemans benadrukt wel dat dit niet meteen betekent dat iemand besmet is met het virus. “Koorts is slechts een van de symptomen. Om te weten of iemand echt besmet is, zijn andere testen nodig. Die worden afgenomen op onze triagepost bij de spoedgeval­len.” Ook het Mariazieke­nhuis in Pelt zet in op een thermoscan­ner. Andere ziekenhuiz­en doen het niet of namen nog geen beslissing.

 ?? FOTO RR ?? De thermoscan­ner in MZK toont meteen wie koorts heeft.
FOTO RR De thermoscan­ner in MZK toont meteen wie koorts heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium