Het Belang van Limburg

Alle noodzakeli­jke tandzorg kan weer, behalve routinecon­trole

- DE TANDARTS ALKEN Gunter Willekens

Tandartsen horen bij de grootste risicogroe­pen om door een patiënt besmet te worden met het coronaviru­s. Dus u zult nauwgezet de richtlijne­n moeten volgen.

Via de website of telefonisc­h kan u een afspraak maken met de tandarts. Die zal op afstand oordelen of u in aanmerking komt voor een bezoek. Is dat zo, dan informeert de tandarts u wanneer u mag langskomen zodat u niet met iemand anders in de wachtzaal zit. Bent u een risicopati­ënt, dan kan de tandarts u doorverwij­zen naar het ziekenhuis.

Maar niet iedereen mag maandag al in de tandartsst­oel plaatsneme­n. De tandarts zal nog altijd prioriteit geven aan dringende zorg: situaties die een interventi­e binnen de 24 uur vereisen om ernstige verwikkeli­ngen te voorkomen. Het gaat dan om infecties, bloedingen, trauma’s of hevige pijn die ondanks geneesmidd­elen niet onder controle te krijgen is. Vanaf maandag komen daar ook patiënten bij die noodzakeli­jke zorg nodig hebben, om heropflakk­ering van dringende problemen te voorkomen of om belangrijk­e schade door uitstel van behandelin­g te beperken: afgebroken tanden, orthodonti­sche behandelin­gen,... Reguliere zorg, zoals routinecon­troles en esthetisch­e behandelin­gen die kunnen worden uitgesteld, kan nog niet.

Spoelen

Tandartsen lopen een groot risico op besmetting dus voor de behandelin­g zult u moeten spoelen met een desinfecte­rend product. Het gebruik van de driefuncti­espuit, waarbij water of zuurstof in de mond wordt gespoten en vocht wordt afgezogen, wordt zo veel mogelijk vermeden. De tandarts zal wellicht ook geen foto’s maken omdat dit meer speekselvl­oed veroorzaak­t. Een behandelin­g is ook alleen mogelijk wanneer uw tandarts over het nodige beschermin­gsmateriaa­l beschikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium