Het Belang van Limburg

Voorzitter ABVV: “Niet enkel applaus, ook beter loon”

- Dominiek Claes

DAG VAN DE ARBEID HASSELT Als de coronacris­is ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat het begrip solidarite­it plots weer hip en duidelijk is voor iedereen. “Maar dat is niet voldoende, solidarite­it is een werkwoord. De mensen in de zorg verdienen niet enkel ons applaus, maar ook een beter loon.”

Dat zegt de Truiense Miranda Ulens, sinds mei 2018 voorzitter van het Vlaamse ABVV en als algemeen secretaris de nummer twee van de socialisti­sche vakbond in ons land. Het was ook voor haar een bevreemden­de 1 meiviering. Geen optochten, geen toespraken met veel in het rood gehulde toehoorder­s, geen Internatio­nale die met de vuist voor de borst door iedereen werd meegezonge­n. Of toch? Op Facebook postte Miranda Ulens haar versie van De Internatio­nale, het strijdlied van de arbeidersb­eweging. Op de muziek van het welbekende Iedereen is van de Wereld van The Scene nog wel.

Hoe komt u erbij om dat op Facebook te zetten?

Miranda Ulens (lacht): “Ik geef toe, het is niet fameus gezongen en misschien wel een beetje vals. Zingen is mijn job duidelijk niet. Het is wel één van mijn favoriete liedjes. Ik vond het goed passen bij deze wel heel speciale 1 mei. En ik vond dat Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen ook goed weergeeft dat we nu wel verplicht zijn om over de landsgrenz­en heen te werken aan een meer sociale wereld.”

Iedereen beseft plot hoe essentieel zijn job is?

“Maar natuurlijk. De regeringen van dit land hebben niet op een euro gekeken om de bedrijven recht te houden. Maar het zijn wel de werknemers die de helden in deze crisis zijn: de mensen in de zorg, maar ook de chauffeurs en mensen in de essentiële sectoren die met gevaar voor hun eigen gezondheid hun job zijn blijven doen. Vele mensen dachten dat ze nooit met werklooshe­id te maken zouden krijgen. En die beseffen nu pas goed hoe waardevol onze sociale zekerheid, met inbegrip van de tijdelijke werklooshe­id, wel is. We hebben terecht staan applaudiss­eren voor de mensen in de zorg, wel het is tijd dat we hun inspanning­en nu ook in hun loon naar waarde schatten. We zullen alleszins niet aanvaarden dat de bedrijven straks weer met de winsten gaan lopen en dat de kost van de crisis terug bij de werkmensen terechtkom­t.”

Voorzitter Conner Rousseau van sp.a pleitte voor een nieuw sociaal contract, waarbij hij inzet op meer investerin­gen door de overheid?

“Hij heeft gelijk. We moeten investeren in onze bedrijven, om de jobs en dus de koopkracht van iedereen te verzekeren, investeren in stipt, betrouwbaa­r en efficiënt openbaar vervoer, om eindelijk eens iets te doen aan die ellendige files. Maar heel zeker ook in de sociale zekerheid. Deze crisis heeft nog maar eens aangetoond hoe belangrijk, hoe toegankeli­jk en hoe betaalbaar ons gezondheid­ssysteem is. Als we straks deze crisis achter ons kunnen laten, is dat te danken aan onze sociale zekerheid. We moeten daar dus ook in investeren.”

Is dit het goede moment om de linkse beweging opnieuw een boost te geven?

“Het is alleszins een kantelmome­nt waarop duidelijk is geworden van welk vitaal belang onze sociale zekerheid is. Ik heb ooit gezegd dat in de klassen moest uitgelegd worden wat sociale zekerheid is, vanwaar het komt en hoe het werkt. Ik heb daar toen veel kritiek op gekregen. Maar het blijft mijn punt.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Miranda Ulens, voorzitter van het Vlaamse ABVV.
FOTO BART DEWAELE Miranda Ulens, voorzitter van het Vlaamse ABVV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium