Het Belang van Limburg

Meeste werven van nutsbedrij­ven weer opgestart

- Dominiek Claes

OPENBARE WERKEN BRUSSEL Ongeveer acht van de tien werven van de Vlaamse nutsbedrij­ven zijn weer opgestart. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Bij het uitbreken van de coronacris­is vielen heel wat werven van de Vlaamse nutsbedrij­ven plots stil. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer bijvoorbee­ld werden meer dan 100 van de 186 werven stilgelegd. Dat zette minister Peeters ertoe aan om einde maart een memorandum te onderhande­len met verschille­nde bouwfedera­ties om zoveel mogelijk werven te herstarten. “Drie weken later zijn 80 procent van de werven weer operatione­el. Er liggen nog slechts 89 van de 434 werven stil”, zo laat de minister weten.

Oorzaken

Er zijn verschille­nde oorzaken waarom een aantal werven nog niet opnieuw operatione­el is. “Sommige aannemers kampen nog met een gebrek aan arbeidskra­chten, of kunnen de veilige afstand niet altijd respectere­n. Andere hebben te maken met vertraagde levering van materialen en nutsbedrij­ven die hun activiteit­en nog niet opgestart hebben”, zegt minister Peeters. “Dit laatste zorgt voor nodeloze vertraging­en op werven waar aannemers letterlijk klaar staan om de schop in de grond te steken.”

De minister roept de nutsbedrij­ven dan ook op om de werken te hervatten waar mogelijk. “Het is nu betrekkeli­jk rustig op de wegen, het is dan ook het goede moment om de werken te hervatten”, zegt de minister. “De verkeerslu­we periode zorgt ervoor dat sommige werven versneld of zelfs vervroegd uitgevoerd kunnen worden. Uiteraard dienen op alle werven steeds de nodige veiligheid­smaatregel­en genomen te worden, zoals opgesteld in het memorandum”, aldus minister Lydia Peeters.

 ?? FOTO MYE ?? Vlaams minister Lydia Peeters (rechts, hier samen met federaal minister Pieter De Crem) wil zoveel mogelijk werven van nutsbedrij­ven weer op gang trekken.
FOTO MYE Vlaams minister Lydia Peeters (rechts, hier samen met federaal minister Pieter De Crem) wil zoveel mogelijk werven van nutsbedrij­ven weer op gang trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium