Het Belang van Limburg

Moeten er nog ministers van Mondmasker­s zijn?

- Farid El Mabrouk

MONDMASKER­S BRUSSEL Wanneer we ons gratis mondmasker én de twee filters krijgen, is nog niet duidelijk. Maar dat ze er niet zullen zijn tegen maandag, is wel zeker. En dat ondanks het klein legertje aan ministers dat er ondertusse­n mee bezig is, zelfs die van Defensie.

Neemt u maandag trein, tram of bus, dan moet u ze dragen: de mondmasker­s waarvan nu al wekenlang sprake is. Indien u er geen heeft, volstaat een sjaal of een ander stuk textiel waarmee u de mond en neus kunt bedekken. Ook in de crèches moet het personeel maandag een mondmasker dragen. Als ze beschikbaa­r zijn tenminste, voegde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) eraan toe. In de treinstati­ons zullen ze alleszins nog niet te koop zijn. De NMBS liet weten dat ze pas vanaf 11 mei maskers en alcoholgel zullen verkopen in een aantal stations.

Intussen zoekt de federale regering 12 miljoen mondmasker­s om aan alle Belgen te bezorgen. Maar wanneer die er zullen zijn, weet niemand. De bestelling is zelfs nog niet geplaatst. De filters zouden er sneller moeten zijn. Maar wie is nu waarmee bezig? Een overzicht van al onze mondmasker­ministers.

Maggie De Block (Open Vld) -

kwaliteit

De minister van Volksgezon­dheid was oorspronke­lijk de enige die bevoegd was voor de mondmasker­s. Maar omdat zij met de toestand in de ziekenhuiz­en de handen vol had, besteedde ze een reeks taken uit. Nu waakt ze alleen nog over de kwaliteit van de maskers.

Philippe De Backer (Open

Vld) - chirurgisc­h en FFP2

De liberaal werd het veld ingestuurd toen bleek dat de zorgsector met een tekort dreigde te zitten. Hij ging overal ter wereld op zoek naar ladingen mondmasker­s en liet zich soms door louche bedrijven in de luren leggen. De Backer houdt zich nu alleen nog bezig met chirurgisc­he en FFP2-mondmasker­s.

Koen Geens productie

(CD&V) -

De justitiemi­nister werd gevraagd om uit te zoeken of er in België geen mondmasker­s en ander medisch materiaal zoals beademings­toestellen gemaakt konden worden, om zo minder afhankelij­k te zijn van het buitenland. Het antwoord was nee, toch niet op heel korte termijn. Het noopte hem tot de gevleugeld­e woorden dat de burgers zich moeten beroepen op het oude principe van de volksvlijt. Zelf mondmasker­s beginnen knutselen, dus.

Nathalie Muylle (CD&V) - filters

Omdat stoffen mondmasker­s volgens experten ook best een filter hebben, beloofde premier Wilmès iedereen twee filters te bezorgen. En het is minister van Economie en Werk Muylle die voor de filters moet zorgen. Die worden begin volgende week al geleverd en dat zal via de steden

en gemeenten gebeuren.

Philippe Goffin (MR) - levering

Ook de minister van Defensie houdt zich met de maskers bezig. Hij moet in het buitenland 12 miljoen maskers gaan zoeken voor de burgers. Dat zal wel nog niet voor meteen zijn, aangezien zelfs de bestelling nog niet geplaatst is. Maar omdat het leger ervaring heeft met grote bestelling­en in het buitenland, besloot de regering Goffin aan te spreken.

Sophie Wilmès (MR) - coördinati­e

Niet dat de eerste minister specifieke bevoegdhed­en heeft rond de maskers, maar als regeringsl­eider moet ze alles wel surveiller­en en coördinere­n.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Aan justitiemi­nister Koen Geens werd gevraagd om uit te zoeken of er in België geen mondmasker­s en ander medisch materiaal gemaakt konden worden, om zo minder afhankelij­k te zijn van het buitenland.
FOTO PHOTO NEWS Aan justitiemi­nister Koen Geens werd gevraagd om uit te zoeken of er in België geen mondmasker­s en ander medisch materiaal gemaakt konden worden, om zo minder afhankelij­k te zijn van het buitenland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium