Het Belang van Limburg

Aantal nieuwe ziekenhuis­opnames daalt trager dan verwacht

- HASSELT Ruben Steegen

Hoewel de druk op de Belgische ziekenhuiz­en de afgelopen twee dagen fors is afgenomen, daalt het aantal nieuwe corona-opnames trager dan de experts gehoopt hadden.

Er werden gisteren opnieuw 152 coronapati­ënten in de ziekenhuiz­en opgenomen. 316 genezen mensen mochten weer naar huis. De druk op de ziekenhuiz­en daalt daarmee naar 3.386 ingenomen bedden, waarvan 740 op intensieve zorgen. Dat is een duidelijke afname in vergelijki­ng met de 4.050 bedden die begin deze week nog ingenomen werden. Maar die daling is vooral te danken aan het groot aantal genezen patiënten en een verschil in rapporteri­ng. “Het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames daalt trager dan we gehoopt hadden”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Woensdag waren er 178 nieuwe opnames, donderdag 174 en vrijdag 152. “We hopen nu vooral dat het cijfer niet stagneert.”

Tien overlijden­s in Limburg

In Limburg steeg het aantal bevestigde besmetting­en de afgelopen 48 uur met 94 positieve tests naar 5.370 bevestigde gevallen van Covid-19. Dat cijfer is een forse onderschat­ting. Met een besmetting­sgraad van 62 besmette personen per 10.000 inwoners blijft onze provincie veruit het zwaarst getroffen. In heel België staat het totaal aantal bevestigde besmetting­en nu al op 49.032. Dat cijfer zal de komende dagen vermoedeli­jk nog fors toenemen nu ook huisartsen moeten testen. Er werden donderdag en vrijdag samengetel­d 241 nieuwe sterfgeval­len gemeld: 143 in de woonzorgce­ntra en 78 in de ziekenhuiz­en. De Limburgse ziekenhuiz­en moesten de afgelopen 48 uur minstens tien nieuwe corona-overlijden­s betreuren. Hoopvol is wel dat minstens 39 genezen patiënten donderdag en vrijdag weer naar huis mochten. Van het Mariazieke­nhuis Noord-Limburg in Pelt bereikten ons geen cijfers.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De druk op de ziekenhuiz­en is afgenomen, maar die daling is vooral te danken aan het grote aantal genezen patiënten.
FOTO TOM PALMAERS De druk op de ziekenhuiz­en is afgenomen, maar die daling is vooral te danken aan het grote aantal genezen patiënten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium