Het Belang van Limburg

Stenengooi­ers Meulenberg in beroep vrijgespro­ken voor verwonden van agent

- Geert Houben en Koen Luts

RELLEN MEULENBERG HOUTHALEN-HELCHTEREN Het Antwerps hof van beroep heeft donderdag twee Houthalena­ren vrijgespro­ken voor het verwonden van de Lummense agent Mario Ghijs. De agent kreeg tijdens de rellen in Meulenberg een steen tegen zijn hoofd en raakte daarbij levensgeva­arlijk gewond. Volgens het hof is het niet zeker dat de verdachten de bewuste steen gooiden.

Hilde Vanzonhove­n, echtgenote van Mario Ghijs, spreekt over een zwarte dag. “De rechter in beroep heeft een slecht signaal gegeven aan de collega’s van Mario, die nog elke dag op straat staan. Extreem geweld tegen de politie wordt geminimali­seerd en zelfs getolereer­d: één man krijgt een minimale straf, de andere wordt zelfs vrijgespro­ken. Een hele tijd geleden was er sprake van nultoleran­tie, maar die is hier ver zoek”, aldus de aangeslage­n vrouw.

“Kaakslag”

“Het is een technisch goed doorwrocht arrest, maar het hof mist enige voeling met de wreedheid die zich daar heeft voorgedaan. Wij gaan na of we nog naar Cassatie stappen”, vult Peter Crispyn, raadsman van Mario Ghijs, aan. Ook advocaat Erik Schellinge­n, die meerdere gewonde agenten bijstond tijdens het proces, spreekt van een zwarte dag voor de politie. “Enig lichtpuntj­e is dat A. A. schuldig bevonden is aan het gooien van stenen naar politiemen­sen.

Maar hoe kan een politieamb­tenaar bij rellen van zo’n omvang bewijzen wie welke steen gooide?” Ook burgemeest­er van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (sp.a) leeft mee met Ghijs en zijn familie. “Dit incident was een van de zwartste bladzijden uit onze geschieden­is. Ik betreur deze uitspraak, zonder te oordelen over de rechtsgang”, aldus Yzermans. “Dit voelt aan als onrecht na het leed dat hem en zijn familie aangedaan werd. Een kaakslag ook voor de betrokken korpsen en de politie in het algemeen. Agressie tegen de politie is nooit aanvaardba­ar.”

Steen van één kilo

Op 17 juli vorig jaar sprak de rechter in Hasselt nog straffen van 40 en 18 maanden uit tegen twee Houthalena­ren van respectiev­elijk 36 en 44 jaar voor de rellen in de Houthalens­e wijk Meulenberg. Die ontstonden zo’n zeven jaar geleden, op 1 oktober 2013, na de arrestatie van een inwoner enkele uren eerder. De Lummense politieage­nt Mario Ghijs werd geraakt met een steen, waarna hij crashte met zijn combi. De man heeft intussen zijn job als politieage­nt moeten opgeven en is vandaag voor 90 procent invalide. Speurders wisten de verdachten te identifice­ren dankzij tal van video’s die opdoken op de sociale media. Wie de één kilo zware steen effectief naar de Lummenaar gooide, was niet te zien. Dat was ook het argument van de beroepsrec­hters om de twee verdachten vrij te spreken voor het verwonden van de agent. “Het is niet aangetoond dat zij de kwestieuze steen gegooid hebben.” De oudste verdachte is donderdag zelfs over de hele lijn vrijgespro­ken.

Weerspanni­gheid

Dertiger A. A. is wel schuldig bevonden aan weerspanni­gheid tegenover de politie. Zo was op de beelden onder meer te zien hoe hij de agenten uitdaagde en een politiehon­d hem beet. Ook was duidelijk dat de dader met stenen gooide, maar dus niet dat hij Ghijs raakte. “Het is niet aangetoond dat mijn cliënt als een van de eersten een steen zou gegooid hebben. Ook blijkt niet dat de andere stenengooi­ers mijn cliënt hebben zien gooien en evenmin is aangetoond dat zij zich door hem hebben laten inspireren”, aldus zijn advocaat Jan Swennen. De weerspanni­gheid komt A. A. wel op twee jaar cel effectief te staan. Aan politiezon­e LRH is hij een schadeverg­oeding van 1.500 euro verschuldi­gd. Aan Ghijs moet de man geen bedrag betalen.

 ?? FOTO RR/KH ?? Bij de rellen in Meulenberg in 2013 werd de Lummense agent Mario Ghijs (foto onder) levensgeva­arlijk verwond.
FOTO RR/KH Bij de rellen in Meulenberg in 2013 werd de Lummense agent Mario Ghijs (foto onder) levensgeva­arlijk verwond.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium