Het Belang van Limburg

Ook in beroep drie jaar celstraf voor Loonse gifmengste­r (73)

- Nancy Vandebroek

RECHTBANK BORGLOON Mariette H. (73) uit Borgloon, die veertien jaar lang haar vier exen vergiftigd­e met slaappille­n, kreeg donderdag van het hof van beroep dezelfde straf als de correction­ele rechtbank in Tongeren haar vorig jaar in februari oplegde: drie jaar cel voor slagen en verwonding­en.

Mariette H. maakte tussen september 2000 en december 2014 slachtoffe­rs in Beringen, Gingelom, Herk-de-Stad en Maasmechel­en. Via zoekertjes liet ze haar oog vallen op mannen op leeftijd die op zoek waren naar een vrouw. Ze maakte die mannen de kop zot, trouwde met hen, draaide slaappille­n in hun eten en vertrok nadat ze hun rekeningen geplunderd had. Jarenlang wist de vrouw onder de radar te blijven. Tot in 2014, toen haar inmiddels 80-jarige ex uit Maasmechel­en op spoed belandde met enkele klachten, waaronder geheugenpr­oblemen. In het ziekenhuis verbeterde zijn situatie zienderoge­n, totdat Mariette hem bezocht met zelfgemaak­te kost. Later bleek dat de man grote doses kalmerings­middelen in de urine had, waarna de bal aan het rollen ging. Uit onderzoek kwam ook naar voren dat de vrouw tussen mei 2011 en december

2018 liefst 7.300 pillen gekocht had.

Elektronis­ch toezicht

Mariette H. zat al 6 maanden in voorhechte­nis. Of ze terug achter de tralies moet, is nog niet zeker. “Mijn cliënte zal een briefje in de bus krijgen om zich aan te melden in de gevangenis”, zegt haar raadsman Kristof Driesen. “Mogelijk komt ze vrij snel onder elektronis­ch toezicht.” Haar vier slachtoffe­rs moet Mariette elk een bedrag van om en bij de 5.000 euro betalen. Naast de celstraf van drie jaar kreeg ze ook een boete opgelegd en moet ze opdraaien voor de proceskost­en. Mariette H. woont niet langer in Limburg, maar in een appartemen­t aan de zeedijk in Blankenber­ge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium