Het Belang van Limburg

Weg met het coronakaps­el: telefoon staat roodgloeie­nd bij kappers

“We zijn er klaar voor”, zeggen de Limburgse kappers.

- Gunter Willekens

EXIT CORONA HASSELT

Meteen na de Veiligheid­sraad van vorige week, begonnen de telefoontj­es bij de kapperszak­en binnen te stromen. Als het met corona de goede kant blijft uitgaan, dan mogen de contactber­oepen vanaf 18 mei terug hun zaak openen.

“Het is dus nog niet zeker. Onze online module is nog gesloten, maar we krijgen via telefoon zoveel vragen dat we ons voorbereid­en op de stormloop”, zegt Laura Boonen (30), samen met haar ouders uitbaatste­r van Mod’s Hair in Hasselt. “We hebben veel maatregele­n genomen om het veilig te houden. We gaan ervan uit dat we één persoon per tien vierkante meter kunnen ontvangen. Gelukkig hebben we een zaak met veel ruimte. We schakelen ook de tuin in om klanten op te vangen.” “Aan onze wastafels komen plexischer­men, aan de deuren alcoholgel­s. Tijdens het kappen dragen we mondmasker­s, en tijdens het wassen een plexihelm. We weten alleen nog niet hoe we het met onze drankjes gaan doen. We hebben echt een bar, en schenken wijn, koffie of thee. Maar we weten niet of de klanten nog iets willen drinken. Daar zijn ook nog geen duidelijke richtlijne­n rond. We zijn wel van plan om een video te maken en die te tonen aan de mensen die binnenkome­n. De klanten krijgen dan een virtuele reis door het salon, met instructie­s, om alles goed en veilig te laten verlopen.”

Liever niet praten

Naar de kapper gaan, het wordt dus een beetje als een vliegreis. “Het wordt in ieder geval niet meer de ervaring zoals vroeger”, knikt Dietger Beelen (31) van barbershop Silky Smooth in Korspel.

Ook hij gaat veiligheid­smateriaal ter beschikkin­g stellen, maar hij voert bovendien een numerus clausus in voor zijn zaak. “De klant kan pas binnen als de andere buiten is. Wat ik ook graag had: dat er niet veel gepraat wordt met elkaar. Als de klant begint te praten, dan wordt de kans op besmetting echt te groot. Je kan een klant ook niet knippen als hij een mondmasker draagt, met die touwtjes achter hoofd en oren.” Dietger is blij dat er een einde komt aan de sluiting. “De voorbije periode was doenbaar, dankzij de hinderprem­ie. Ik beschouwde het als mijn jaarlijks verlof. Al heb ik tijdens de laatste week eigenlijk voltijds gewerkt om de telefoontj­es te beantwoord­en.”

Jeukende vingers

“Iedereen wil tegelijk komen”, lacht ook Albina Karabag, uitbaatste­r van De Cliënt in Hasselt. “Vooral mensen die hun haren laten verven. Je kan je haar een maand laten groeien. Dan steekt dat wat. Maar als je haar grijs is, dan krijg je na een maand een stevige uitloopzon­e. Dat is geen gezicht.”

“Mijn boekje staat al goed vol voor de eerste weken. Ik hoop dat we mogen herbeginne­n. Anders moeten we al die klanten weer afbellen. En mijn vingers jeuken. Gelukkig had ik de voorbije weken nog mijn tweeling en mijn man. Maar ik kan die niet blijven knippen.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Laura Boonen van de Hasseltse kapperszaa­k Mod’s Hair: “We zijn er klaar voor. We schakelen onze tuin in om de klanten op te vangen. Maar mag je de klant nog iets te drinken aanbieden, tijdens het kappen?”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Laura Boonen van de Hasseltse kapperszaa­k Mod’s Hair: “We zijn er klaar voor. We schakelen onze tuin in om de klanten op te vangen. Maar mag je de klant nog iets te drinken aanbieden, tijdens het kappen?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium