Het Belang van Limburg

“Onze bufferstoc­k van 5.000 toestellen is de deur uit. Ongezien in de 32 jaar dat ik in het vak zit”,

-

Sinds drie weken kent Befrako, een van de laatste Belgische bedrijven dat zich op naaimachin­es richt, een explosieve vraag naar machines. “Natuurlijk speelt de aanmaak van mondmasker­s hier een grote rol in. Maar wij merken ook dat meer en meer mensen zich vervelen en beginnen te naaien. Vroeger kreeg ik meermaals de vraag: ‘wie koopt dat nog?’ of ‘wie naait er nog?’ Ik denk dat deze tijden heel duidelijk maken dat er nog altijd een ruim publiek voor bestaat”, vertelt zaakvoerde­r Koen Evers.

Financiële crisis

Al enkele decennia verdeelt familiebed­rijf Befrako machines van onder meer Singer, Pfaff en Husqvarna Viking. Goed voor een klantenbes­tand met meer dan 80 winkels. “Zo’n vraag als vandaag

Na de retail sinds een tiental dagen ook de detailhand­el. Aanvankeli­jk was er veel vraag naar de basistoest­ellen. Nu volgen eveneens de duurdere machines van 1.000 euro en meer”, vervolgt Evers. “Uiteraard geldt dit niet alleen voor België. Bij Singer USA is de vraag de voorbije weken met 600 % gestegen. Zelf zijn wij door onze bufferstoc­k van 5.000 naaimachin­es heen. In drie weken tijd boekten wij een omzet die we anders in drie maanden halen. Nog een geluk dat ik een voorraad van een duizendtal toestellen uit een centraal magazijn in Italië kon mee snoepen”, klinkt het bij Befrako, dat in maart nog 120 naaimachin­es schonk aan ziekenhuiz­en en hulpverlen­ers.

Hectisch jaar

Wie nu nog een naaimachin­e op de kop wil tikken zal geduld moeten hebben. “In de tweede of derde week van mei verwacht ik een nieuwe lading. Hetzelfde verhaal is te horen bij de concullega’s. Nu verkopen wij al toestellen waarvan de levering via schip pas in augustus gepland staat. Echt niet normaal. Voorlopig is er geen probleem met de aanvoer, maar de productieb­edrijven in Brazilië, China, Thailand en Vietnam produceren op maximaal vermogen. Het is first in, first out. De verwachtin­g is dat het nog zeker tot eind dit jaar hectisch zal blijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium