Het Belang van Limburg

Luciano D’Onofrio (Antwerp) haalt uit naar bondsvoorz­itter Bayat: “Flagrant belangenco­nflict”

Luciano D’Onofrio (64), sportief directeur bij Antwerp, is helemaal niet akkoord met de (nakende) beslissing van de Pro League om de competitie stil te zetten. “Je reinste belangenve­rmenging met mogelijke zware gevolgen voor de liga en de bond.”

-

Zo rustig het rond de thuishaven van Antwerp FC is, zo opgewonden gaat het eraan toe op de vierde verdieping van Tribune 1 waar Luciano D’Onofrio (64) zijn bureau heeft. Met luide stem en weidse gebaren maakt de sportief directeur duidelijk wat hij vindt van de (nakende) beslissing om de competitie stil te zetten.

Bondsvoorz­itter Mehdi Bayat, ook algemeen directeur bij Charleroi, noemt de clubs die het seizoen nog willen afwerken “egoïstisch en dom”. Daar horen jullie bij.

“Ach, dat zijn zijn woorden. Ik sla er geen acht op. Ik vraag alleen om de vraag te stellen: waarom zijn de Belgische voetbalbon­d en de Pro League de enigen in Europa die zelf hebben beslist, vóór de politieke adviezen en zonder de UEFA te consultere­n, om de competitie stop te zetten? Al op 2 april! Ik vind dit een probleem. Ze zeggen dat dit voor de gezondheid van de mensen is. Ik geloof dat niet. Corona is natuurlijk een gevaarlijk­e pandemie. Maar je moet toch afwachten hoe het verder loopt? Dat doet de politiek, dat doen alle Europese voetbalbon­den. Ze hebben afgewacht, afstand genomen om een mening te vormen. Alleen in België willen we dat niet doen. Waarom niet?”

De Belgen waren vooruitzie­nd. In Nederland en Frankrijk is men intussen ook al gestopt.

“Daar hebben de overheden die beslissing genomen. Hier is het de voetbalbon­d. Ik dacht dat de voetbalbon­d er was om mensen aan het voetballen te krijgen. Ik begrijp niet dat een voetbalbon­d zèlf vraagt om te stoppen met het voetbal. Hier zeggen ze nog voor de omvang van de pandemie: we stoppen ermee. Dat terwijl de bonden in Duitsland, Engeland, Zwitserlan­d en Portugal al hebben beslist dat ze de competitie hernemen. Waarom is er niet gewacht op de politieke beslissing­en? Waarom wordt het advies van UEFA niet gevolgd? Dat zijn de vragen die ik me stel.”

U stelt de vraag maar ik zie aan uw gezicht dat u de antwoorden meent te kennen.

“Er is maar één antwoord: sommige clubs proberen een hold-up te plegen. Het gaat niet om gezondheid, maar om financiële voordelen na de verdeling van de Europese tickets. Ik begrijp clubs als Genk, Anderlecht en Standard niet. Dat die niets zeggen, dat ze akkoord gaan met het stopzetten van de competitie. Ze konden zich nog kwalificer­en voor Europees voetbal. Ik zou me zeer ongerust maken als supporter van Genk, Anderlecht of Standard. Als ik zie hoe hun bestuurder­s de kans op een Europees ticket zomaar uit handen geven.”

U doelt op Club Brugge, AA Gent en Charleroi die de beslissing zouden hebben doorgedruk­t zodat ze zeker zijn van hun aantrekkel­ijke Europese tickets. Maar het zijn toch de kleine clubs, de K11, die met een open brief als eerste hebben gevraagd om de competitie stop te zetten?

“Ten eerste zijn het niet de K11. Want Antwerp en ook Charleroi onderteken­den die open brief niet. Charleroi heeft anderen de kastanjes uit het vuur laten halen. Ik weet niet of een meerderhei­d van die clubs er vandaag nog zo over denkt. Er werden hen toen beloften gedaan. De competitie stopzetten en hun wens, een competitie met 18 of 20 clubs, zou vervuld worden. Maar nu hoor je clubs als Genk, Gent en Charleroi plots zeggen dat een competitie met zestien en play-offs moeten blijven. Tja, hoe gaan ze dat doen? Steeds meer clubs beginnen te voelen dat er beloften kunnen gebroken worden.”

Als Antwerp tweede of derde was geworden en dat aantrekkel­ijke ticket had gekregen, had u dan hetzelfde gezegd?

“Ik had in elk geval nooit, en ik benadruk nooit, gevraagd om te stoppen. Omdat je een Europees ticket op sportieve gronden moet verdienen, niet door een hold-up op een competitie te plegen. Ik vind het verwerpeli­jk dat ze van de pandemie gebruik willen maken om zich van hun Europese tickets te verzekeren. Maar het is nog altijd niet zo ver. De beslissing is al vier keer uitgesteld. Daar zal ook wel een reden voor zijn.”

Als de overheid ‘stop’ zegt, kan men tegenover de tv-rechtenhou­ders, die 23 miljoen euro terug willen, overmacht inroepen.

“Voilà. Het gaat dus om geld. Maar zeg nu zelf: ze zijn toch niet correct ten opzichte van de tv-rechtenhou­ders? De clubs vragen hen miljoenen, maar vanaf het eerste moment dat ze kunnen, nemen dezelfde clubs het initiatief om niet meer te voetballen. Zonder te wachten op het advies van de overheid en tegen het advies van UEFA in. Die bedrijven hebben miljoenen betaald om wedstrijde­n uit te zenden. Maar hoe redeneert die top drie? Als je drie miljoen verliest met de tv-rechten, maar je wint 10 of 20 miljoen aan de andere kant met Europees voetbal, dan is het niet zo erg. De minder kapitaalkr­achtige clubs zijn dan het slachtoffe­r.”

Mehdi Bayat heeft u drie weken geleden voorgestel­d om het geld van dat rechtstree­kse ticket voor de Europa League te delen.

“Bayat toont je een raspaard, maar je krijgt uiteindeli­jk een kreupele ezel. Wij willen niet meestappen in die koehandel. We willen dat ticket op het veld verdienen. Als de overheid beslist dat er niet meer kan worden gevoetbald, zullen we ons erbij neerleggen. Gezondheid voor alles. Maar niet deze pandemie gebruiken om enkele zaken in je voordeel te regelen. Iedereen moet toch toegeven dat we nu dichter bij een hervatting staan dan drie weken geleden? Er zijn clubs die in juni al oefenmatch­en willen spelen, onder hen dezelfde clubs die begin april al wilden stoppen. Als ze oefenmatch­en willen spelen, waarom dan niet de competitie?”

Het ging ook om de duidelijkh­eid. Zodat de clubs volgend seizoen al konden voorbereid­en.

“Er werd toen niet gevoetbald en ze voetballen vandaag ook nog niet. En we weten nog niet wan

“Ik zou me ongerust maken als fan van Genk, Anderlecht of Standard. Hun bestuurder­s geven de kans op een Europees ticket zomaar uit handen”

Luciano D’Onofrio

neer we gaan voetballen. Iets anders, neem vorig seizoen: Genk stond begin maart eerste, Club Brugge tweede, Gent vijfde en Charleroi zevende. Denk je echt dat we dan de competitie hadden stopgezet? Genk tot kampioen uitgeroepe­n en de Europese tickets verdeeld? Denk daar maar eens over na. Ik ken het antwoord hoor. Dat was nooit gebeurd! Hier speelt een enorm belangenco­nflict.”

Mehdi Bayat die voorzitter is van de bond en algemeen directeur bij Charleroi. Peter Croonen die voorzitter is van de Pro League én van Genk.

“Voilà. Dat zoiets niet kan, is tijdens deze pandemie wel superduide­lijk geworden. Onze bondsvoorz­itter kan mee beslissen terwijl zijn club middenin de discussie zit. Want voor Charleroi gaat het over een rechtstree­ks ticket voor de Europa League. Natuurlijk wil die stoppen. En dat is dan onze woordvoerd­er bij de UEFA en nn naar de politiek toe. Op de Algemene Vergaderin­g vorige week heeft Bayat letterlijk gezegd dat hij in Wallonië met Di Rupo (Waalse minister-president, nvdr) en Bouchez (voorzitter MR, nvdr) heeft gepraat om de competitie stop te zetten. In Vlaanderen gebeurde hetzelfde door de CEO van de bond Peter

Bossaert met De Crem (minister van Binnenland­se Zaken, nvdr) en De Croo (minister van Financien, nvdr). Lobbywerk tot en met. Moeten we dat normaal vinden? Dat is niet normaal! En dan nog rondbazuin­en dat er elke dag 2.500 testen voor de voetballer­s zouden nodig zijn. Het is niet aan mij om hem te corrigeren maar er zijn ongetwijfe­ld mensen beter geplaatst, virologen en dokters, om daarover te spreken. Niemand kan toch ontkennen dat hier een belangenco­nflict plaatsvind­t.”

De dubbele petten in het Belgisch voetbal zijn een plaag maar Bayat en Croonen zijn wel gekozen door jullie, leden van de bond en de clubs.

“Ik zeg niet dat ze niet democratis­ch verkozen zijn. Maar het gaat om het belangenco­nflict. Dit kunnen we toch niet meer toelaten. Bondsvoorz­itters en voorzitter­s van de Pro League mogen geen binding meer hebben met een club.”

Maar ze vertalen toch alleen maar naar die politici wat de meerderhei­d van die clubs willen? Jullie staan wel alleen.

“Is dat zo? We zullen de stemming van maandag afwachten. Er zijn clubs die zeggen dat ze ons volgen. Die zullen maandag moeten reageren. Want in tegenstell­ing tot wat er wordt beweerd is er voor het stopzetten van de competitie wel een meerderhei­d van 80 procent nodig.”

Toen u bij Standard de plak zwaaide was die club ook regelmatig het buitenbeen­tje. Voelt u zich goed in die rol?

“Denk je dat ik hier plezier in schep? Het kost energie en tijd. Het is niet Antwerp tegen de rest van de wereld. Het is Antwerp tegen enkelen, maar vooral tegen belangenco­nflicten. Ook met de tv-rechten wilde men ons in die hoek duwen. Maar we hebben er met ons protest wel voor gezorgd dat ook alle niet-G5 clubs meer geld kunnen krijgen. Als ik zie wat ze aan het doen zijn, dan kan ik niet zwijgen. Dan mag ik niet zwijgen. De dag dat ik zoiets niet signaleer, zou betekenen dat ik geen passie meer heb. Dan stop ik beter.”

U hebt uzelf indertijd ook kandidaat gesteld voor een plaats in de raad van bestuur van de Pro League, maar bent niet verkozen. Speelt dat mee?

“Ik heb me ooit kandidaat gesteld, ja. Nu wil ik er niet meer bijhoren. Niet bij een kartel zoals dit.”

“Mehdi Bayat praat met de UEFA en dringt

er bij de politiek op aan

om de competitie stil te leggen. Dat is toch een

flagrant belangenco­nflict?”

Luciano D’Onofrio

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Luciano D’Onofrio: “Bondsvoorz­itters en voorzitter­s van de Pro League mogen geen binding meer hebben met een club.”
FOTO PHOTO NEWS Luciano D’Onofrio: “Bondsvoorz­itters en voorzitter­s van de Pro League mogen geen binding meer hebben met een club.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium