Het Belang van Limburg

EK jaar uitgesteld, maar Timmers gaat toch verder tot in het najaar

Nadat eerder de Olympische Spelen al naar 2021 werden verschoven, wordt nu ook het EK zwemmen in Boedapest met een jaar uitgesteld. Opnieuw een klap voor Pieter Timmers (32), die wel nog de ISL zal zwemmen in het najaar.

- Jürgen Schrooten en Hans Jacobs

De Hongaarse overheid besliste donderdag dat er tot 15 augustus geen evenemente­n met meer dan 500 deelnemers mogen plaatsvind­en in het land. Dat betekent dat het EK lange baan in Boedapest, dat al eens van mei naar augustus verplaatst was, voor een tweede keer verschoven moet worden. De organisato­ren zoeken nu samen met de Europese Zwemfedera­tie (LEN) naar een nieuwe datum in... 2021.

En dat is opnieuw een streep door de rekening van Pieter Timmers. De Beringenaa­r had al laten weten dat hij zijn carrière niet meer zou rekken tot aan de Spelen. Zijn plan was om nog één keer te schitteren op de 100m vrije slag op het EK in augustus, daarna nog enkele ISL-meetings in het najaar mee te pikken en dan definitief een punt te zetten achter zijn carrière. Een groot kampioensc­hap is onze zilveren medaille van Rio dus niet gegund. En dat kwam hard aan. “Wat kan ik nog zeggen?”, reageerde Timmers heel kort. “Of ik de Internatio­nal Swimming League nog zal zwemmen in het najaar? Als die doorgaat, wel.”

Lopendeban­dwerk

“Ik had de zwemmers mentaal voorbereid dat er een zeer kleine kans was dat het EK zou doorgaan. Toch komt dit aan”, zegt Ronald Gaastra, bondscoach van de Vlaamse topzwemmer­s. “Ze komen nu een beetje in lopendeban­dwerk terecht, hoe oneerbiedi­g dat ook klinkt. Het enige doel is blijven zwemmen, producten van de band laten rollen zeg maar, zonder wedstrijd. Dat is geestdoden­d.”

Is dit meteen ook het afscheid van het boegbeeld van het Belgische zwemmen? Neen. Het plan van Timmers is nog altijd om deel te nemen aan de Internatio­nal Swimming League. Die ISL werd vorig seizoen opgestart als een wedstrijdc­ircuit over de hele wereld met een beperkt aantal internatio­nale toppers. Dat beviel Timmers, een wedstrijdb­eest pur sang, die zeer regelmatig op het podium stond. De ISL-wedstrijde­n staan gepland in oktober en november, er liggen opties op tafel om desnoods zonder publiek te zwemmen.

Maar wordt er dit jaar nog wel gezwommen? Gaastra: “Ik ga ervan uit dat we vanaf 1 september het zwemseizoe­n weer op gang kunnen trekken en dat er rond oktober links en rechts weer wedstrijde­n kunnen zijn. In Berlijn zijn bijvoorbee­ld in oktober wereldbeke­rwedstrijd­en gepland. Althans, dat hoop ik.”

VOETBAL

Trippier beschuldig­d van gokken - Kieran Trippier wordt door de Engelse bond beschuldig­d van inbreuken op de gokregleme­nten bij zijn transfer in juli 2019 van Tottenham naar Atlético Madrid. Op die transfer zouden er veel weddenscha­ppen geplaatst zijn, wat op fraude met betrekking tot voorkennis kan wijzen. Trippier zelf houdt zijn onschuld staande. (b)

Kort geding De Graafschap en Cambuur op 8 mei - De rechter in Utrecht bepaalt op 8 mei of de KNVB terecht heeft besloten af te zien van promotie en degradatie. De Graafschap en Cambuur stonden op de promotiepl­aatsen in de Keuken Kampioen Divisie.(b)

WIELRENNEN

17-jarige Ayuso krijgt profcontra­ct - De 17-jarige Juan Ayuso tekende een overeenkom­st voor vijf seizoenen bij UAE Team Emirates. De regerend Spaans juniorenka­mpioen zal wel nog een jaartje rijpen in een continenta­al of ProContine­ntaal team. (jpdv)

VOLLEYBAL

Coolman tekent bij - Na Hendrik Tuerlinckx heeft ook een andere internatio­nal, Pieter Coolman, een jaar bijgeteken­d bij Roeselare. (hjb) ALGEMEEN

Tour en Roland Garros niet zonder publiek - De Franse minister van Sport Roxana Maracinean­u zegt dat het niet de bedoeling is om een Tour de France of Roland Garros achter gesloten deuren te organisere­n.(b) TENNIS Tornooien geannuleer­d - De tornooien van Runkster TC, TC Berkenbos, TC Bocholt (jeugdsterr­en), TC Tenkie (jeugdsterr­en), TC Katteberg (jeugdsterr­en) en TC Bolderberg worden geschrapt. (jmu) BASKETBAL Sint-Truiden: Gijs Lambrechts (Geel, ex-Houthalen) is de laatste inkomende transfer voor SintTruide­n in eerste landelijke. Arthur Arsenyan wordt de assistent van coach Bart Bormans. (guvo)

Hades: Nico Hermans wordt de nieuwe coach van neo-eersteprov­incialer Hades B. Hij zal ook Hades C in derde provincial­e onder zijn hoede nemen. (guvo)

Pelt: BBC Pelt zal uit financiële overweging­en niet langer deel uitmaken van eerste provincial­e. Ze herstarten met hun A-ploeg in derde provincial­e. Duane Geerlings trekt naar eersteprov­incialer Leopoldsbu­rg, Yago Demarest en Marijn Cuijpers naar eersteprov­incialer Bree en Joris Biemans naar Mol (1ste provincial­e Antwerpen). Harold Bombala keert terug naar Nederland (Tilburg). (guvo)

Awards 2020 uitgesteld - VZW Sport Pro heeft beslist om de uitreiking van de Limburgse Basketbal Awards 2020, voorzien voor vrijdag 24 mei, uit te stellen naar de start van de nieuwe

basketbalc­ompetitie. (rac) PAARDENSPO­RT

Alle concours geannuleer­d -

Paardenspo­rt Vlaanderen annuleert alle wedstrijde­n tot 8 juni. Naast de beperking voor grote massa-evenemente­n tot eind augustus zullen nu ook geen kleinere wedstrijde­n doorgaan tot

8 juni. (jh)

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Pieter Timmers zal afscheid nemen van de zwemsport in de Internatio­nal Swimming League.
FOTO PHOTO NEWS Pieter Timmers zal afscheid nemen van de zwemsport in de Internatio­nal Swimming League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium