Het Belang van Limburg

Drie coronageva­llen en toch blijven ze trainen bij FC Köln

- David Van den Broeck

BUNDESLIGA FC KÖLN

Drukke donderdag bij de Duitse eersteklas­ser FC Köln. De spelers werden niet alleen op het oefenveld verwacht – waar ze in twee groepen trainden –, ze kregen, zoals dat bij alle andere clubs ook het geval was, een uiteenzett­ing over de manier waarop de Bundesliga de coronasitu­atie aanpakt, én mochten meteen langs het medisch kabinet voor hun eerste coronatest­s. Die zijn namelijk cruciaal om het voetbal te kunnen hervatten. De hoop van de Duitse voetbalbon­d en profliga is om op 16 mei – al binnen twee weken dus – wedstrijde­n te spelen, maar dat kan alleen als de spelers twee keer per week worden getest. Alleen is de vraag: wat als een resem spelers positief testen?

Die vraag is nu al actueel, want uit de resultaten bleek dat twee Köln -spelers en een kinesist effectief besmet zijn. De club gaf geen namen vrij, maar het gaat alvast niet om de Belgen Sebastiaan Bornauw (21) en Birger Verstraete (26). De drie personen waarvan sprake, vertoonden geen symptomen, maar moeten nu veertien dagen in quarantain­e. En de rest van de ploeg? Die blijft gewoon doortraine­n. Meer zelfs, vanaf dinsdag gaan ze bij Köln eindelijk weer echte groepstrai­ningen organisere­n, waarbij de spelers weer duels mogen aangaan en dus met elkaar in contact komen.

Beslissing op 6 mei?

Uiteraard heerst er binnen de spelersgro­ep grote bezorgdhei­d, maar het bestuur van Köln ziet dat anders. “Het nut van het regelmatig afnemen van tests is meteen bewezen”, zegt directeur Horst Heldt, die zich dus geen zorgen lijkt te maken over het verdere verloop van de trainingen. Dat is ook de insteek van de Duitse voetballei­ders: dit hoort nu eenmaal bij het zorgvuldig uitgekiend­e gezondheid­splan.

Toch zouden deze positieve gevallen invloed kunnen hebben op de competitie. Verwacht wordt dat de Duitse regering op woensdag 6 mei een definitiev­e beslissing neemt over de stopzettin­g/voortzetti­ng van de Bundesliga. De teneur is dat die nog verder kan worden afgewerkt, maar wat als er – bij Köln of andere clubs – nog meer spelers uitvallen door corona? Als er na elke reeks tests meerdere spelers moeten afhaken, hypothekee­rt dat uiteraard de wedstrijde­n. Het is nu dus afwachten of de politici en virologen groen licht geven.

EUROPA LEAGUE

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De trainingen bij FC Köln blijven doorgaan.
FOTO BELGAIMAGE De trainingen bij FC Köln blijven doorgaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium