Het Belang van Limburg

Winkelstra­at

-

mer boven een garen- en bandwinkel aan de Nieuwendij­k om van daaruit de tegenover gelegen hoedenwink­el van de firma Mars te kunnen observeren. In de beslotenhe­id van dat kamertje ontstaat dit gezicht op de fel verlichte etalage bij avond, met de toevallige passanten en het kluitje mensen die de uitgestald­e koopwaar bekijken. Hoeden, dus, die in de vitrine hangen als vogels in een volière.

Mode

Het is de kunstenaar vooral te doen om het vastleggen van bedrijvigh­eid – en niets toont dat spektakel zo eigentijds als een modewinkel. Onder het lamplicht is een verkoopste­r bezig een klant te bedienen aan een toonbank vol verpakking­sdozen. De gestalten van de wandelaars op het voorplan en van de etalagekij­kers steken donker af tegen het warme rood van de winkelinri­chting. De schilder verliest geen tijd aan details, schildert met snelle toetsen en treft daardoor des te beter wat stadsleven uitmaakt: het door elkaar lopen van rang en stand, de beweging en de vluchtighe­id.

Als Israels vanaf 1894 zijn moed samenraapt, zijn atelier verlaat en met zijn schilderse­zel de stad in trekt, moeten de nieuwsgier­igen volgens krantenber­ichten door een toegesneld­e agent op een afstand gehouden worden. Mogelijk is dat al een indicatie waarom de kunstenaar – zoon van een van de befaamdste schilders uit de Haagse School, Jozef Israels – begin twintigste eeuw toch weer terugkeert naar Den Haag en naar een mondaine, bedaagdere wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium