Het Belang van Limburg

Van Solkema: twee jaar Achel en al meetrainen bij Maaseik

Achel heeft de strijd om Rik Van Solkema (20) gewonnen. De Nederlands­e opposite, die droomt van een carrière in Italië, tekende voor twee seizoenen en zal ook meetrainen bij Maaseik.

- VOLLEYBAL EUROMILLIO­NS LEAGUE Rob Kwanten

Arno Van Solkema, nu actief als coach, speelde tussen 1991 en 1993 voor Maaseik. 17 jaar later maakt zijn zoon Rik eveneens de overstap naar de Belgische competitie. De jeugdinter­national, die overkomt van Apeldoorn, was afgelopen seizoen topscorer in de Nederlands­e competitie. Eind december gooide een enkelbless­ure roet in het eten. “Covid19 heeft voor mij één voordeel gehad”, lacht Rik. “Ik heb mijn blessure rustig kunnen laten genezen. Ik zal dus klaar zijn om Achel naar nieuwe hoogtes te tillen.”

Carrièrepl­an

Het was coach Jan Meertens die Van Solkema naar sporthal de Koekoek loodste. “Toen Jan op de proppen kwam heb ik niet lang getwijfeld”, aldus Rik. “Mijn vader heeft hem nog als coach gehad. De keuze voor Achel past perfect in mijn carrièrepl­an. Na twee mooie jaren bij Apeldoorn wilde ik dolgraag de stap naar België zetten. Het niveau in de EuroMillio­ns League ligt toch een stuk hoger. Enerzijds is het verschil tussen de drie topploegen en de rest minder groot. Anderzijds zijn de ploegen uit de middenmoot en de kelder veel meer aan mekaar gewaagd. Verder heb ik ook veel positiefs gehoord van Auke van de Kamp en Rutger Zoodsma, die afgelopen seizoen voor Achel speelden. Jammer dat ze nu andere oorden opzoeken, natuurlijk. Ook met Tim Smit, die eveneens naar Achel trekt en met wie ik al trainde bij de Nederlands­e nationale ploeg, heb ik mijn overstap goed doorgespro­ken.”

Dromen van Italië

Maar Van Solkema, die bulkt van ambitie, kijkt ook al wat verder vooruit. “Een transfer naar de Italiaanse competitie versieren is mijn ultieme droom”, gaat hij verder. “Dat is toch het mekka van het volleybal. Om die droom waar te maken is het belangrijk dat ik een voltijds profession­eel programma kan afwerken. Bij Achel is dat anno 2020 nog niet mogelijk. Gelukkig heeft de club een regeling kunnen treffen met topclub Greenyard Maaseik. Daar mag ik elke voormiddag meetrainen. Wie weet verdedig ik net als mijn vader wel ooit de kleuren van Maaseik. Dat zou mooi zijn. Maar nu ligt de focus natuurlijk 100 procent op Achel. Ondanks de coronacris­is, die een kruis maakte over de Champions Final Four, heeft de club er een prachtig seizoen opzitten. Die vierde plaats in de reguliere competitie was erg mooi. Komend seizoen willen we de kloof met Roeselare, Maaseik en Aalst verkleinen.”

Exit Schouren

Door de komst van Van Solkema heeft Tectum geen plaats meer voor Brian Schouren. Na vijf seizoenen bij Achel trekt hij naar Mortroux in Liga B. Schouren pakte met Achel 3 titels. Met een briljante invalbeurt in de allesbesli­ssende belle tegen HaasrodeLe­uven, bezorgde hij de club begin maart nog een plekje in de Champions Final Four.

FC LIMBURG BOCHOLT VV: Dean Boiten die de voorbije seizoenen aantrad voor Dessel, Patro Eisden, Spomo, Hades en Hasselt, speelt volgend seizoen voor Bocholt VV (2AMA). De 24-jarige aanvaller was in het seizoen 15-16 ook al actief op de damburg. (edst)

HEUR-TONGEREN: Spelers en technische staf van Heur-Tongeren (2AMA) krijgen volgend seizoen een gedeelte van hun vergoeding betaald via ambi.kado cadeaubonn­en, die ze kunnen spenderen bij de Tongerse handels- en horecazake­n. (matr)

BILZEN-WALTWILDER: Sven Delarbre (Vosselaar), Niels Bodard (Berg en Dal), Mathias Odeurs (Diest), Ruben Corstjens (Pelt), Francesco Carratta (Patro), Cedric Vangeel (Hades), Kristof Bloemen (Bocholt), Cem Unal (Groene Ster Heerlen) en Thomas Paumen (Patro) en trainers David Sannen (T1) en Glen Vets (T2) komen de rangen versterken. Keeperstra­iner Erik Bastiaens blijft op post. (matr)

FC ALKEN A: Michael Bertjens (Herderen-Millen), Jarco Dubois (Zepperen-Brustem), Thomas Jason (Wellen), Jonas Ketelslege­rs (Heur-Tongeren) en Domeniric Ogur (Lutlommel) zijn inkomende transfers die FC Alken A (1prov) gerealisee­rd heeft voor volgend seizoen. (gesi)

HERK FC: De doortocht van Neel Frans (ex-Jeuk) bij Herk FC (1prov) blijft beperkt tot één seizoen. (jc)

KFC HAMONT ‘99: Omwille van een verhuis naar Vlaams-Brabant geeft Jacky Vlassaks na meer dan 30 jaar de taak van secretaris/GC bij KFC Hamont ‘99 (2A) door aan Rob Bloemen. (bs)

KMR BIESEN: KMR Biesen (2B) heeft Dieter Polling (Vliermaal)

aangetrokk­en. (gesi)

SK MOELINGEN: Voerenaar Joeri Herens (18 jaar) die zijn jeugdoplei­ding kreeg bij SK Moelingen en vervolgens twee jaar voetbalde bij buurclub FC Warsage keert

terug naar SK. (nm)

UMITSPOR: Murat Yalcin die het voorbije seizoen nog lange tijd aan de slag was als speler-trainer van Umitspor, wordt volgend seizoen speler-trainer bij

Uikhoven (4prov). (edst)

 ?? FOTO RUDY BIEKART ?? Van Solkema was vorig seizoen topscorer in Nederland.
FOTO RUDY BIEKART Van Solkema was vorig seizoen topscorer in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium