Het Belang van Limburg

Wat als corona van je vastgoeddr­oom een nachtmerri­e maakt?

Weegt je woonkredie­t te zwaar op je budget na weken (tijdelijke) werklooshe­id? Ligt je nieuwbouww­erf stil, of raakt je akte maar niet weg bij de notaris? Dit moet je weten als je vastgoeddr­oom plots een nachtmerri­e werd.

-

Je kan de afbetaling van je woonkredie­t pauzeren

Wie de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen, kan aan zijn bank vragen om de aflossinge­n van zijn woonkredie­t even stop te zetten. Je huis afbetalen, hoeft dan niet meer tot eind oktober.

Daarvoor moet je wel aan een paar voorwaarde­n voldoen. Basisverei­ste is dat jij, je partner of jullie beiden minder of zelfs helemaal geen inkomen hebben door de coronacris­is, bijvoorbee­ld omdat je niet kan werken of ziek bent. Daarnaast kan je zo’n uitstel alleen krijgen als je voor de crisis nog geen betalingsa­chterstand had, je niet meer dan 25.000 euro aan spaargeld en belegginge­n bezit (pensioensp­aren niet meegeteld) en je maar één woning hebt waar je ook verblijft.

“Zowat de helft van de Belgen met een woonkredie­t komt in aanmerking om uitstel van betaling te vragen, mochten ze door de coronacris­is in de problemen komen”, zegt Isabelle Marchand bij bankenfede­ratie Febelfin. De voorbije vier weken hebben al meer dan 94.000 gezinnen betalingsu­itstel gekregen.

Wie de afbetaling van zijn woonkredie­t pauzeert, kan ook vragen om de premie van zijn schuldsald­overzekeri­ng op te schorten. “Voor tijdelijk werklozen is dat ook mogelijk voor de brandverze­kering”, zegt Wauthier Robyns, woordvoerd­er van Assuralia, de koepel van de verzekerin­gsbedrijve­n in België.

Wat is het addertje onder het gras?

Hoewel banken geen dossier- of andere kosten mogen aanrekenen, is zo’n uitstel niet helemaal gratis. De interesten van de maanden waarin je je woonkredie­t pauzeert, worden achteraf namelijk wel nog aangereken­d. De redenering daarachter: de bank houdt het krediet voor jou beschikbaa­r, en dus moet je een vergoeding betalen. Alleen wie maandelijk­s minder dan 1.700 euro netto-inkomen overhoudt, is daarvan vrijgestel­d.

“Daardoor betaal je in totaal meer interest dan dat je zou betalen als je het uitstel niet zou aanvaarden”, waarschuwt Simon November bij Test Aankoop. “Je betaalt interesten over de afgesproke­n looptijd van je lening, plus voor de zes maanden uitstel. Voor sommige consumente­n kan dit oplopen tot meer dan 2.000 euro extra.” De consumente­norganisat­ie raadt daarom aan je bank altijd om een simulatie te vragen van de impact van het uitstel op je woonkredie­t. “Meestal worden de interesten gespreid over de resterende afbetaling­en, tot het einde van je looptijd. Je maandelijk­se aflossing zal dan een paar euro per maand stijgen”, zegt Febelfin.

De werken aan mijn nieuwbouw liggen stil. Heb ik recht op een schadeverg­oeding?

“Veel bouwbedrij­ven liggen stil buiten de wil van de aannemer”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeer­d bestuurder Bouwunie. Sommige werken zijn verboden (schilderen, isoleren, badkamerof keukenreno­vatie). Andere worden verhinderd door bevoorradi­ngsproblem­en, personeels­tekort, het stilvallen van keuringen en vergunning­en, of omdat de veiligheid­smaatregel­en niet gerespecte­erd kunnen worden. “In de meerderhei­d van de gevallen zullen de vertraging­en dus verhaald worden op overmacht”, zegt Waeytens. Met andere woorden: de aannemer kan er niets aan doen, en is dus ook niet verantwoor­delijk. “De klant kan geen vertraging­sboete vragen. We geven de goede raad om steeds een goede dialoog te onderhoude­n tussen de aannemer, de klant en eventueel architect. Met goed overleg kunnen de meeste problemen opgelost worden.”

Ik kocht of verkocht een huis vlak voor de crisis, moet ik nu langer wachten?

Tijdens de ‘lockdown light’ mochten notarissen alleen dringende aktes verlijden. “Dat wil zeggen: die waarbij een van de partijen in slechte gezondheid verkeerde of iemand zonder dak boven het hoofd dreigde te vallen”, zegt Bart Van Opstal van notarissen­federatie Fednot. Sinds deze week kan dat ook weer voor niet-dringende dossiers. “Gelukkig hebben we al die weken wel van thuis kunnen werken en het nodige opzoekings­werk gedaan”, zegt Van Opstal. “Dat neemt sowieso twee à drie maanden in beslag. Het eigenlijke verlijden van de aktes kan nu dus snel gaan. Veel mensen zullen de tijdelijke achterstan­d niet eens merken.”

Nog een nieuwighei­dje: zo’n akte kan ook vanop afstand onderteken­d worden, via je identiteit­skaart en pincode of de Itsme-app. Tot nu toe moest je daarvoor een volmacht geven aan een medewerker van het notariaat, wilde je niet naar het kantoor gaan. “Dat betekent dat we de bespreking­en, onderhande­lingen en zelfs het onderteken­en volledig via videoconfe­rencing kunnen doen. We hopen daar in de eerste helft van mei mee te starten.”

“Zowat de helft van de Belgen met een woonkredie­t komt in

aanmerking om uitstel van betaling te

vragen”

Isabelle Marchand

Febelfin

 ?? FOTO BELGA ?? Tijdens de ‘lockdown light’ mochten notarissen alleen dringende aktes verlijden.
FOTO BELGA Tijdens de ‘lockdown light’ mochten notarissen alleen dringende aktes verlijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium