Het Belang van Limburg

Everzwijne­njacht nu ook in Horensberg en Bodem

- Chris Nelis

GENK De stad Genk heeft bijna vierhonder­d hectare bos verpacht voor de zitjacht op everzwijne­n. Het gaat om gebieden in Horensberg­dam en aansluiten­d Bodem 1 en 2.

Het stadsbestu­ur nam eerder al verschille­nde maatregele­n om overlast van everzwijne­n aan te pakken. “We hielden een informatie­en sensibilis­eringscamp­agne en namen preventiev­e maatregele­n om dieren uit de tuinen te houden”, zegt schepen Toon Vandeurzen. “Daarnaast hebben 23 Genkse gezinnen zich ingeschrev­en voor de groepsaank­oop van wildraster­s. Dat helpt de varkens buiten te houden en geeft je de mogelijkhe­id een schadeverg­oeding aan te vragen bij ANB. In september van dit jaar plannen we een nieuwe groepsaank­oop. Daarvoor gaan we een oproep lanceren. Nog een belangrijk­e maatregel is de populatiec­ontrole, een samenspel van natuurbehe­er en jacht.”

Hoogzit

De stad had in februari van vorig jaar het boscomplex Zonhoverhe­ide voor jacht verpacht. “Die termijn loopt tot en met 30 juni 2020”, zegt Vandeurzen. “De verpachtin­g kunnen we nog twee maal voor een periode van een jaar verlengen.” Dinsdag besliste het schepencol­lege om ook in Genk-Oost bijna 400 hectare voor everzwijne­njacht te verpachten.

Het gaat om de bosgebiede­n Horensberg­dam en Bodem 1 en 2. “De vergunning geldt hier enkel voor aanzitjach­t”, zegt Vandeurzen. “Dat betekent dat jagen alleen kan vanuit een hoogzit. Dat is het meest veilige en minst verstorend­e systeem. In de Horensberg­dam zal het hele jaar door gejaagd kunnen worden en in de gebieden van de Bodem slechts vier tot zes weken in de zomer en even lang in de winter.”

De stad gaat de verpachtin­gsvoorwaar­den nog bekendmake­n via de stedelijke website. “Ook de Limburgse WBE’s en de jagers die reeds interesse toonden, worden op de hoogte gebracht”, zegt Vandeurzen. “Ze krijgen enkele weken tijd om een bod te doen. Nadien buigt het schepencol­lege zich over de biedingen en kent het een vergunning toe.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Ook het gebied in de oostelijk gelegen bossen van Genk wordt verpacht voor zitjacht.
FOTO JOREN DE WEERDT Ook het gebied in de oostelijk gelegen bossen van Genk wordt verpacht voor zitjacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium