Het Belang van Limburg

Buurt ongerust na strategisc­he aankoop van woning door gemeente

De gemeente Pelt koopt een woning aan in de Haspershov­enstraat met het oog op de toekomstig­e ontwikkeli­ng van de binnengebi­eden Haspershov­en en Vondersbro­ek tussen Neerpelt en Overpelt. Buurtbewon­ers zijn ongerust over het lot van hun eigen woningen.

- Geert Van Baelen

Zoals bekend wil de gemeente Pelt het binnengebi­ed van het Haspershov­en dat ligt tussen de Leopoldlaa­n en de Haspershov­enstraat naast de supermarkt­en, laten ontwikkele­n met nieuw woongebied. In het verlengde ligt in de omgeving van het zwembad het gebied Vondersbro­ek waar WICO haar nieuwe scholencam­pus voorziet. “In de hoek van de Haspershov­enstraat en de Sint-Jorisstraa­t plannen we in deze context een woonontwik­keling met parkzone”, duidde schepen voor Ruimtelijk­e Planningen Jaak Fransen (CD&V) op de gemeentera­ad. “Een team dat door de gemeente en Vlaamse bouwmeeste­r werd aangeduid legt nu de laatste hand aan een masterplan en ontwikkeli­ngsstrateg­ie. Vervolgens zullen we na een consultati­e van eigenaars en buurtbewon­ers komen tot een ruimtelijk uitvoering­splan en concrete afspraken om tot ontwikkeli­ngen over te gaan op het terrein.”

Noodwoning

In de eerste plannen die enkele jaren geleden al aan de bewoners werden getoond, was er sprake van een nieuwe verbinding tussen het Haspershov­en en Vondersbro­ek. “Dit gaat over een toekomstvi­sie gespreid over een termijn van jaren. Als we die willen uitvoeren, zullen enkele bestaande woningen niet kunnen blijven staan”, zei schepen Fransen. “Een eigenaar die een oudere woning had gekocht op een strategisc­he locatie in de Haspershov­enstraat wou die grondig renoveren. Toen we hem op de hoogte brachten, stelde hij voor om de woning van hem over te kopen. Hij ging akkoord met een verkoop tegen de schattings­prijs van 186.000 euro. Deze woning kunnen we inzetten als noodwoning voor het OCMW. Bij een eventuele ontwikkeli­ng kan de kostprijs gerecupere­erd worden.”

Door de aankoop neemt bij de buurtbewon­ers van de Haspershov­enstraat en de Sint-Jorisstraa­t de ongerusthe­id over het lot van hun eigen woningen toe. “Van de gemeente hebben we nog niets vernomen. We horen enkel de wildste verhalen over onteigenin­gen”, klinkt het bij een eigenaar. “Zelf hebben we een oude woning helemaal gerenoveer­d. Als we die tegen een schattings­bedrag moeten afgeven, dan maken we groot verlies.”

Meerwaarde

Een andere buurtbewon­er reageert afwachtend. “Heeft het nog zin om hier een verbouwing te plannen? Ik heb al gehoord dat het andere eigenaars werd afgeraden. Over termijnen is er al helemaal geen duidelijkh­eid.” Ook oppositiep­artij Groen wou weten of de gemeente onderhande­lt met andere eigenaars, onder anderen van de achterligg­ende gronden. “Pas als er zekerheid is over de ontwikkeli­ngsstrateg­ie, komt er meer duidelijkh­eid”, zegt Fransen. “Het is zeker niet zo dat we zomaar alles willen onteigenen of opkopen, integendee­l. Wel willen we een meerwaarde creëren en de markt warm maken voor dit zeer gunstig gelegen gebied.”

 ?? FOTO GVB ?? De eigenaar ging akkoord met een verkoop tegen de schattings­prijs van 186.000 euro.
FOTO GVB De eigenaar ging akkoord met een verkoop tegen de schattings­prijs van 186.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium