Het Belang van Limburg

Zutendaal trekt 130.000 euro uit om coronapijn te verzachten

- Chris Nelis

De gemeente Zutendaal trekt 130.000 euro uit voor tien steunmaatr­egelen. Zowel inwoners, toeristisc­he organisati­es, handelaars als vereniging­en kunnen daar op terugvalle­n.

Voor elke inwoner is een Lietebergb­on voorzien. Die is vijf euro waard en kan als volwaardig betaalmidd­el gebruikt worden in het bezoekersc­entrum. Nog een bon van vijf euro kan dan weer gebruikt worden in één van de handelszak­en die omwille van de coronacris­is moesten sluiten. De zwaarst getroffen zaken kunnen ook terugvalle­n op een ondersteun­ing van de gemeente. In samenwerki­ng met de Zutendaals­e Middenstan­dsverenigi­ng komt er een actie om lokaal winkelen te ondersteun­en.

Afbetaling­en

Sportclubs en vereniging­en die via de gemeente een lening zijn aangegaan, kunnen de afbetaling één jaar schorsen en de uitbater van sporthal De Blookberg moet, voor de periode dat de zaak dicht blijft, geen huurgeld betalen. Ook toeristisc­he logies en verblijfsp­arken krijgen een verminderi­ng op lokale belastinge­n. Vereniging­en die aangeslote­n zijn bij een adviesraad kunnen gratis materialen van de gemeente lenen en moeten tot het eind van dit jaar een huur van maximum honderd euro betalen voor het gebruik van gemeenteli­jke accommodat­ies. Terugbetal­ingen zijn er voor mensen die zich inschreven voor gemeenteli­jke activiteit­en, en die ook al betaald hadden, en voor jeugdgroep­en die huurwaarbo­rg betaalden voor een kampplaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium