Het Belang van Limburg

Looprichti­ngen voor shoppers bij heropening winkels in Limburg

- HASSELT/GENK/SINT-TRUIDEN Chris Nelis/Dirk Jacobs/Geert Houben

De Limburgse winkelsted­en bereiden zich voor op de heropening van de winkels op 11 mei. Genk en Sint-Truiden komen met looprichti­ngen voor shoppers, Hasselt overweegt looplijnsu­ggesties.

Voor de handelaars is het goed nieuws dat de winkels - onder voorbehoud - opnieuw open mogen op 11 mei, maar dat moet wel met de juiste voorzorgen rond hygiëne en social distancing gebeuren. In de Genkse winkelstra­ten worden looprichti­ngen uitgezet, onder meer van het Stadsplein naar Shopping 1. In de galerijen in Shopping 2 van en naar Shopping 1 kan je zelfs maar één richting wandelen. Er komen stickers, stewards en mogelijk nadarhekke­n.

In Sint-Truiden komen ook looprichti­ngen in de winkelstra­ten. In Hasselt, de drukste winkelstad, rekenen ze vooral op het gezond verstand van de shoppers. Geen eenrichtin­gsverkeer, maar mogelijk wel looplijnsu­ggesties. Hasselt bekijkt ook of het camerabeel­den uit de winkelstra­ten online kan delen. Zo kunnen shoppers thuis zien hoe druk het is.

Limburg bereidt zich voor op de heropening van de winkels op 11 mei. Om alles veilig te laten voorlopen, stellen Genk en Sint-Truiden circulatie­plannen met looprichti­ngen op. Hasselt beslist pas maandag, maar is niet geneigd om eenrichtin­gsverkeer in de winkelstra­ten op te leggen, wel loopsugges­ties.

In de meeste steden zijn de hoofdlijne­n van de circulatie­plannen al bekend maar wordt er nog gesleuteld aan de details. Zorg nummer één is overal het respectere­n van de social distance van 1,5 meter. Maar Genk en Sint-Truiden gaan nog verder. Daar worden in het centrum looprichti­ngen aangegeven op de grond, zodat mensen die vanaf 11 mei willen winkelen weten welke richting ze moeten aanhouden. “Maar alleen als de Nationale Veiligheid­sraad groen licht geeft voor de heropening van de en als onder meer de levering van de handgels op tijd is”, zegt de Genkse schepen van Economie Toon Vandeurzen (CD&V). “Zoals de zaken er nu voorstaan, krijgt elke Genkse handelaar op 11 mei een sticker waarop staat dat je anderhalve meter afstand moet houden, een affiche met richtlijne­n, mondmasker­s voor het personeel en alle informatie voor een offerte voor het installere­n van plexiglas. Dat laatste betalen de handelaars zelf.”

Eenrichtin­gsverkeer

Het uitzetten van looprichti­ngen is de zichtbaars­te maatregel in Genk. “Dat gebeurt met stickers van het Stadsplein tot en met Shopping 1. Op het Sint-Martinuspl­ein geven we aan aan welke kant je welke richting uit moet. De galerijen van Shopping 1 naar Shopping 2 zijn eenrichtin­gsverkeer: één galerij heen en één galerij terug. We zijn er nog niet uit of we ook nadarhekke­n zullen gebruiken. Wel gaan we stewards inzetten die toezien op het respectere­n van de looprichti­ngen.” Vanaf 16 mei voorziet Genk ook veiligheid­spakketten voor bezoekers van het centrum. “Een soort goodiebag met handgel en alle noodzakeli­jke veiligheid­svoorschri­ften. Maar nogmaals, alles is onder voorbehoud”, zegt Vandeurzen.

Coco’s

Ook in Sint-Truiden, zwaar getroffen door de coronacris­is, worden looprichti­ngen in het centrum aangebrach­t. “Maandag en dinswinkel­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium