Het Belang van Limburg

Ontvoerd door aliens

- Jos Vanhoof

Enkele dagen geleden hebben we de tachtig bewoners van woonzorgce­ntrum de Ploegdries

gewisserd. Dat is een neologisme voor het uitvoeren van de PCR-test waarbij diep in de neus een staal wordt afgenomen dat moet uitwijzen of iemand al dan niet COVID-positief is. Voor gewone patiënten is dit al een behoorlijk onaangenam­e ingreep, maar mensen met dementie beleven die gebeurteni­s in het kwadraat. Stelt u zich de volgende scène voor: een dementeren­de resident, met wie je niet normaal kan communicer­en, en die niet op een beredeneer­de maar instinctie­ve manier reageert, wordt door een verpleegku­ndige in beschermen­de kledij uit zijn vertrouwde kamer ontvoerd en naar een aparte ruimte gebracht. Daar staat een handvol vreemde wezens hem op te wachten. Er zijn twee artsen, van kop tot teen gehuld in blauwe pakken, met een kap over het hoofd. Ze hebben een filtermask­er om, een plexiglas scherm voor het gezicht, blauwe handschoen­en aan en plastic overschoen­en omgebonden. Daarnaast is er een administra­tieve bediende aanwezig die op dezelfde manier onherkenba­ar is gemaakt, net als twee verpleegku­ndigen.

Deze aliens in fluoblauwe ruimtepakk­en plaatsen de bejaarde bewoner, die de buitenaard­sen met grote, verbaasde ogen aankijkt, onder lichte dwang in een stoel. Het hoofd van de patiënt wordt naar achteren gekanteld, en terwijl twee wezens zijn armen en benen fixeren, wordt er een vreemd voorwerp liefst zes centimeter diep in de neusholte ingebracht, tot tegen de achterwand.

Na de ingreep, als de oudere wordt losgelaten, vlucht hij als het ware uit zijn stoel, de gang op. Verdwaasd, en niet wetende wat er zojuist heeft plaatsgevo­nden…

U kan zich indenken hoe groot de impact wel moet zijn. Deze mensen komen plots in een context terecht die hen compleet vreemd is; die onaards en onwezenlij­k aandoet. Ze snappen niet wat er gebeurt. En je kan niet op hen inpraten, want je wordt niet begrepen. Ik kan u verzekeren dat dit ook op mij, als arts, een grote indruk nalaat. Desondanks kunnen we rekenen op geluk bij een ongeluk. Want ook al kan zo’n testmoment voor personen met dementie zeer ingrijpend zijn, ze zullen die ervaring niet heel lang met zich meedragen. Het is nu eenmaal eigen aan hun aandoening dat ze na een halfuur alles grotendeel­s vergeten zullen zijn. En ook al zou dat een troost kunnen zijn, het feit blijft dat deze residenten noodgedwon­gen worden blootgeste­ld aan een traumatisc­he ervaring. Laten we daar even bij stilstaan wanneer we in de krant steriele berichten lezen over de vanzelfspr­ekendheid van rusthuiste­sten.

 ??  ?? De Limburgse woonzorgce­ntra zijn bijzonder zwaar getroffen in deze coronacris­is. Dokter Jos Vanhoof is verantwoor­delijk voor de bijna tachtig residenten van de Ploegdries in Lommel. Iedere zaterdag brengt hij verslag uit.
De Limburgse woonzorgce­ntra zijn bijzonder zwaar getroffen in deze coronacris­is. Dokter Jos Vanhoof is verantwoor­delijk voor de bijna tachtig residenten van de Ploegdries in Lommel. Iedere zaterdag brengt hij verslag uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium