Het Belang van Limburg

Overstromi­ngszone van 16,7 miljoen liter moet Wellen beschermen

- Rudi De Cock

De Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) is gestart met de werken aan een overstromi­ngszone op de Kleine Herk in Borgloon. De zone zal liefst 16,7 miljoen liter water bufferen. Zo zal het lagergeleg­en Wellen extra beschermd worden tegen wateroverl­ast bij hevige regen.

De overstromi­ngszone ligt achter industriez­one Tivoli, in de buurt van het stationspl­ein en de oude stroopfabr­iek. Dankzij de combinatie van de verschille­nde wachtbekke­ns in het gebied wordt de wateroverl­ast er op ruimere schaal aangepakt. “De werken die nu op stapel staan, zijn het resultaat van een unieke samenwerki­ng tussen projectpar­tners”, zegt gedeputeer­de voor Water Bert Lambrechts. “Zo coördineer­t de VLM de werken en zal de provincie Limburg het beheer van de overstromi­ngszone voor haar rekening nemen. Het Agentschap Wegen en Verkeer, Aquafin en de stad Borgloon springen financieel bij.” Eerst wordt de dijk aangelegd. Daarna volgen de meer technische werken, zoals een betonnen stuwconstr­uctie. De overstromi­ngszone kadert binnen de ruilverkav­eling Jesseren.

De drie partners hebben in de omgeving al weg- en riolerings­werken uitgevoerd. Lambrechts: “Als provincieb­estuur stelden we voor om één grote overstromi­ngszone in te richten. Die kan dan voorzien in een oplossing voor zowel de wateroverl­astproblem­atiek als de verplichte hemelwater­buffering. We zijn heel tevreden dat de partners meegestapt zijn in dit initiatief. Samen realiseren we nu een overstromi­ngszone die 16,7 miljoen liter water kan bufferen.”

Kostenplaa­tje

De VLM draagt de algemene kosten in het kader van het ruilverkav­elingsproj­ect. Het prijskaart­je van de overstromi­ngszone komt neer op 503.765,27 euro. De provincie Limburg staat in voor bijna driekwart van die kosten. De andere partners voorzien in de kosten voor het eigen projectaan­deel: 14,16 procent voor Aquafin, 6,94 voor AWV en 4,5 voor de gemeente Borgloon. De overstromi­ngszone zou eind juli klaar moeten zijn.

 ?? FOTO RUDC ?? Tegen eind juli zouden de werken achter industriez­one Tivoli klaar moeten zijn.
FOTO RUDC Tegen eind juli zouden de werken achter industriez­one Tivoli klaar moeten zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium