Het Belang van Limburg

Coronacris­is kost stad Hasselt nu al 2,5 tot 3 miljoen euro

De coronacris­is treft niet alleen de ondernemin­gen hard, ook lokale besturen blijven niet gespaard. “Hasselt heeft een voorlopige raming gemaakt en daarin loopt de financiële impact op van 2,5 tot 3 miljoen euro”, zegt schepen Frank Dewael (Open Vld).

- Dirk Jacobs

“We nemen alle noodzakeli­jke maatregele­n om de dienstverl­ening aan en veiligheid van onze inwoners te garanderen”, zegt financiesc­hepen Dewael. “Zo kopen we mondmasker­s voor alle Hasselaren, met nog een reserve, voor een bedrag van 600.000 euro.

Ook is 100.000 euro betaald voor beschermin­gsmaterial­en voor HogeVijf en voor het stadsperso­neel.”

“We hebben ook een reeks sociale en economisch­e ondersteun­ingsmaatre­gelen getroffen”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Zo krijgt elke Hasselaar een horecabon van 5 euro, in totaal goed voor 450.000 euro. En voor getroffen vereniging­en is een budget van 100.000 euro uitgetrokk­en.”

Minder ontvangste­n

“Naast extra uitgaven zijn er ook dalende inkomsten, in de eerste plaats uit retributie­s en belastinge­n”, zegt Dewael. “Zo stellen we de horeca vrij van de terrasbela­sting, een minderinko­mst van 90.000 euro. De lockdown is er ook oorzaak van dat de inkomsten uit parkeerret­ributies quasi volledig weggevalle­n zijn. Die dalen met 380.000 euro. We missen voorlopig ook de voorziene inkomsten uit de parking Blauwe Boulevard. In principe ging die eind maart open waardoor we tegen midden mei 360.000 euro aan inkomsten mislopen. Voorts ramen we de minderinko­msten uit belastinge­n op 350.000 euro. Bovendien zijn er geen opbrengste­n via toegangsge­lden van bijvoorbee­ld het stedelijk zwembad, de musea en de Japanse Tuin. Hetzelfde geldt voor de inkomsten uit de buitenscho­olse kinderopva­ng. Alles samen gaat het om 340.000 euro, waarvan 143.000 euro uit de toegangsge­lden van het zwembad.”

“Door de coronacris­is zijn heel wat mensen tijdelijk werkloos, wat zich ook zal vertalen in de inkomsten uit de aanvullend­e personenbe­lasting”, voegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) toe.

Buffer

“Die extra uitgaven werden vanzelfspr­ekend door geen enkel bestuur voorzien in de meerjarenp­lanning 2020-2025”, zegt schepen Dewael. “We hebben er als stadsbestu­ur over gewaakt dat we voldoende financiële buffer hebben voor onvoorzien­bare omstandigh­eden, en dat komt nu goed van pas”, zegt burgemeest­er Vandeput.

“We bekijken ook welke uitgaven niet zullen gebeuren. Die kunnen de meeruitgav­en compensere­n. De rekening moet kloppen, zonder dat we de lasten verhogen voor de Hasselaar. Verschille­nde geplande activiteit­en en evenemente­n kunnen niet doorgaan wat de extra uitgaven deels zal compensere­n. We zijn als stad in elk geval voldoende gewapend om de financiële impact van de coronacris­is op te vangen.”

De inkomsten uit parkeerret­ributies dalen

met 380.000 euro

Frank Dewael

Schepen We bekijken ook welke uitgaven niet zullen

gebeuren

Steven Vandeput

Burgemeest­er

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium