Het Belang van Limburg

Geen coronamede­lijden voor clubs zonder licentie

- Bart Lagae en Jürgen Geril

De profclubs die deze week voor het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) verschijne­n hoeven niet te rekenen op medelijden wegens de coronacris­is. In verschille­nde andere landen stelden bonden zich soepel op. Maar in België maakt de KBVB abstractie van Covid 19. Het BAS lijkt die houding te zullen volgen.

Hoeveel profclubs schieten er deze week over in België? KV Oostende hoopte na de overname door de Amerikaans­e groep PMG dat de licentie voor het BAS een formalitei­t was, maar moest zich gisteravon­d drie uur lang verantwoor­den over de intenties van de overnemers. Na afloop wilde de club geen commentaar kwijt. Het is nu al duidelijk dat het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport zijn werk grondig wil doen – ook nu het met video vergadert. Standard, dat vanavond om 19 uur aan bod komt, en de andere clubs zonder licentie, hopen op medelijden vanwege de coronacris­is. De clubs argumenter­en dat ze geen financieel plan kunnen voorleggen voor volgend seizoen, omdat nog niet duidelijk is wanneer het seizoen zal beginnen, wie in welke reeks uitkomt, of er toegangsge­ld kan worden gevraagd en of er tv-geld moet worden teruggesto­rt.

Bovendien verwijzen de clubs naar de situatie in andere landen. In Duitsland worden geen licenties geweigerd om financiele redenen. In Oostenrijk werden alle beslissing­en uitgesteld. In Frankrijk stelt de licentieco­mmissie zich soepel op. In Spanje krijgen alle kleinere clubs automatisc­h een licentie. De Belgische bond wil echter niet weten van een versoepeli­ng. De licentiepr­oblemen van de clubs dateren van voor de crisis en het BAS lijkt geneigd de houding van de KBVB te volgen.

Licentie voor Seraing

Gistermidd­ag maakte Seraing bekend dat het vermoedeli­jk zijn licentie voor 1B zal krijgen. Het zou na Deinze, RWDM en Lierse de vierde club uit eerste amateur met een proflicent­ie zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium