Het Belang van Limburg

Unizo wil tijdelijke werklooshe­id tot 31 augustus verlengen

Werkgevers­organisati­e Unizo vraagt dat de tijdelijke werklooshe­id wegens overmacht met drie maanden wordt verlengd, tot 31 augustus.

- Yves Lambrix

Als hun productie of diensten door de corona-crisis (deels) stilvallen, kunnen alle Belgische bedrijven van 1 februari tot en met 30 juni automatisc­h een beroep doen op economisch­e werklooshe­id wegens overmacht. In dit stelsel krijgen hun werknemers een tijdelijke uitkering. Unizo pleit voor een verlenging tot 31 augustus. “Het merendeel van de bedrijven en handelszak­en kan maandag het werk niet onmiddelli­jk op volle kracht hervatten. Om hun lagere omzet en liquiditei­tsprobleme­n op te vangen, zullen ze nog verder moeten worden ondersteun­d”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo-Limburg. Minister van Werk Nathalie Muylle laat weten dat het systeem alvast met één maand wordt verlengd, tot en met 30 juni.

“Door de forse omzetverli­ezen zullen heel wat bedrijven niet meteen op volle kracht kunnen heropstart­en”

Bart Lodewyckx

Unizo-Limburg

Een van de eerste maatregele­n die de federale regering Wilmès II nam om de economisch­e gevolgen van de coronacris­is in te dijken, was de vereenvoud­iging en versnelde invoer van tijdelijke werklooshe­id wegens overmacht. Als hun productie of diensten door de coronacris­is (deels) stilvallen, kunnen alle Belgische bedrijven van 1 februari tot en met 30 juni automatisc­h een beroep doen op dit stelsel. In de plaats van ontslag blijven hun werknemers in dienst en krijgen die van de overheid een tijdelijke werklooshe­idsuitkeri­ng. Die uitkering is gelijk aan 70 procent van hun gemiddeld loon (begrensd op 2.754,76 euro) plus een maandelijk­se premie van 146,38 euro. Van dit brutobedra­g wordt 26,75 procent bedrijfsvo­orheffing ingehouden.

Unizo pleit nu voor een verlenging van deze maatregel met drie maanden, tot 31 augustus. “Onze kmo’s zullen in die zomerperio­de nog altijd met de gevolgen van de coronacris­is worden geconfront­eerd. Ze zullen nog verder moeten worden ondersteun­d om de effecten van minder omzet en meer liquiditei­tsprobleme­n op te vangen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

Verschuivi­ng van kosten

Als het huidige systeem afloopt, zullen bedrijven die niet rechtstree­ks door de overheid verplicht zijn om te sluiten, enkel kunnen terugvalle­n op tijdelijke werklooshe­id wegens economisch­e redenen. Dan moeten zij zich houden aan strikte procedures en kosten: ze moeten als bedrijf in moeilijkhe­den worden erkend, er geldt een verwittigi­ngstermijn van zeven dagen, ze moeten hun werknemers een supplement van 2 euro, 5 euro of nog meer per dag betalen… “Een recente enquête van Unizo bij 1.600 zelfstandi­ge ondernemer­s wijst uit dat 56 procent na de heropstart slechts 25 tot 75 procent van de omzet van vóór de coronacris­is zal halen, simpelweg omdat er onvoldoend­e vraag is naar hun diensten of producten”, zegt Lodewyckx. “31 mei is dus echt te vroeg om deze maatregel stop te zetten. Dat zou onvermijde­lijk leiden tot massaal veel ontslagen: de kosten die de overheid bespaart door tijdelijke werklooshe­id wegens overmacht stop te zetten, verschuive­n dan naar de structurel­e werklooshe­id.”

Bouworders stoppen

Bestuurder Herman Verwimp van bouwbedrij­f Mathieu Gijbels onderschri­jft de vraag van Unizo. Hij bepleit zelfs een verlenging tot het einde van het jaar. “Als een van de weinige grote bouwbedrij­ven hebben wij ervoor gekozen om nagenoeg al onze 320 medewerker­s aan de slag te houden, en die factuur niet door te schuiven naar de belastingb­etaler. Net omdat wij met projecten werken, lag er nog genoeg werk op de plank. Dit betekent extra inspanning­en en kosten, onze werknemers zagen hun koopkracht daardoor niet terugvalle­n”, zegt Verwimp. “Maar de kans is groot dat wij eind dit jaar een serieuze terugval in ons orderboekj­e zulle hebben. Door de crisis zijn er de voorbije weken nauwelijks nieuwe projecten bijgekomen.”

Als het nodig zou zijn hoopt Verwimp dit najaar te kunnen terugvalle­n op de regeling van tijdelijke werklooshe­id wegens overmacht. “Als de economie dan nog niet op volle toeren draait, zal een sectorgeri­chte aanpak nodig zijn. Zo niet, dreigen heel wat bedrijven in de problemen te komen met ontslagen tot gevolg.”

“Eén maand verlenging”

Het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) erkent de verzuchtin­gen. “Daarom verlengen we de tijdelijke werklooshe­id wegens overmacht al met een maand, tot 30 juni. We bekijken ook hoe we dit versoepeld systeem daarna voor bepaalde sectoren kunnen blijven toestaan. We denken dan aan in de eerste plaats aan de toeristisc­he sector.”

In maart werd voor 1.028.418 werknemers tijdelijke werklooshe­id wegens overmacht aangevraag­d. In april liep dat aantal terug tot 689.175, al zijn dat wel voorlopige cijfers. Terwijl die werknemers in maart gemiddeld acht dagen tijdelijk werkloos waren, was dat in april vijftien dagen. Volgens arbeidseco­noom Stijn Baert kost een tijdelijke werkloze de federale overheid 2.500 euro per maand.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium