Het Belang van Limburg

Psychiatri­sch ziekenhuis niet langer katholiek

CORONACRIS­IS Het Duitse Grondwette­lijk Hof heeft gisteren geoordeeld dat de massale opkoop van staatsschu­lden door de Europese Centrale Bank deels onwettig is. De ECB moet het programma nu binnen drie maanden ‘rechtvaard­igen’. Anders mag de Duitse Bundesb

- KARLSRUHE ECB Marc Van de Weyer

Het kan een “irriterend­e” werking hebben, zei de voorzitter van het Bundesverf­assungsger­icht, Andreas Vosskuhle, gisteren over het verdict waartoe de Duitse grondwette­lijke rechters op één stem na unaniem hadden besloten. Dat is een understate­ment. De Duitse rechters oordelen dat het in 2015 opgezette Public Sector Purchase Programme (PSPP) waarmee de Europese Centrale Bank tot 2018 voor 2,5 biljoen euro aanstaatso­bligaties van eurolanden opkocht, deels in strijd is met de Europese verdragen. Het PSPP diende vooral als instrument om de Europese inflatie naar het economisch gewenste niveau van twee procent op te duwen. Maar het ondersteun­de ook de zwakste eurolanden met de hoogste staatsschu­ld - op de eerste plaats Italië - door de rente op die schuld laag te houden.

Het Hof in Karlsruhe geeft de klagers die de zaak aanhangig maakten nu in zoverre gelijk dat het de ECB-aanpak “niet proportion­eel” noemt omdat die geen rekening houdt met de gevolgen van de interventi­es, ook voor “bijna alle Duitse burgers”. Die voelen dat onder meer al jaren door de zeer lage spaarrente, aldus de rechters. Dat was ook een van de argumenten die de euroscepti­sche CSU-politicus Peter Gauweiler, de latere AfD-medeoprich­ter Bernd Lucke en andere conservati­eve initiatief­nemers aanvoerden tegen wat ze “verboden staatsfina­nciering” en een “aanslag op de Duitse soevereini­teit” noemden. De ECB krijgt nu drie maanden de tijd om alsnog de “proportion­aliteit” van haar miljardena­ankopen aan te tonen. Daarmee laat het hof de Europese bankiers (en de Duitse politici) ruimte om het programma aan te passen of om uit te leggen waarom het wel proportion­eel en noodzakeli­jk is. Tegenstand­ers van de ECB-aanpak in Duitsland noemden de uitspraak gisteren meteen al het einde van de “whatever it takes”-aanpak die gewezen ECB-voorzitter Mario Draghi na de eurocrisis invoerde.

Corona

Als dat zo zou uitdraaien, en de ECB niet langer onbeperkt obligaties kan opkopen, dreigen de schulden van landen als Italië en Griekenlan­d snel onhoudbaar te worden. In die zin legt de dubbelzinn­ige uitspraak een tijdbom onder het ECB-beleid. Met hun verdict zeggen de Duitse grondwette­lijke rechters ook het Europese Hof van Justitie in Luxemburg de wacht aan. Dat oordeelde in 2018 (op hun vraag) dat de ECB-opkopen wel in overeenste­mming met de verdragen en dus legaal zijn. ‘Karlsruhe’ stelt nu dat de uitspraak van ‘Luxemburg’ niet deugt en niet bindend is voor Duitsland - een juridische crisis op het hoogste Europese niveau. In maart opende de ECB vanwege de coronacris­is een nieuw aankooppro­gramma van 750 miljard euro, het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Daardoor kan een centrale bank voortaan meer dan een derde van de obligaties van haar land kopen. Het arrest van dinsdag heeft geen betrekking op het PEPP, maar het kan wel gevolgen hebben voor dat nieuwe programma.

 ?? FOTO AP ?? De voorzitter van het Grondwette­lijk Hof in Duitsland, Andreas Vosskuhle.
FOTO AP De voorzitter van het Grondwette­lijk Hof in Duitsland, Andreas Vosskuhle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium