Het Belang van Limburg

Weer niks over familie en vrienden?

De winkels gaan weer open, maar het blijft wachten op een versoepeli­ng van de regels rond sociale contacten. Nochtans was dat de voornaamst­e kritiek op het exitplan van de Nationale Veiligheid­sraad. “We moeten een balans vinden tussen de strijd tegen het

- Arnout Gyssels en Tom Le Bacq

Fase 1B pakken ze ons niet meer af. Of zoals gewone mensen zouden zeggen: op 11 mei gaan alle winkels weer open. Daar is amper nog discussie over. De cijfers gaan al even de goede kant op en de virologen zijn voorzichti­g optimistis­ch. Dus kan de regering voort “zoals we afgesproke­n hebben”.

Dat betekent ook dat het nog even wachten is voor we weer mogen afspreken met familie en vrienden. Een versoepeli­ng van de regels rond sociale contacten staat volgens verschille­nde regeringsb­ronnen niet op de agenda. “Al komt het altijd weleens ter sprake.” En laat dat nu net één van de vaakst gehoorde kritieken op het exit-plan zijn: dat de regering economie laat primeren op sociaal contact.

Ook experts vinden dat het tijd wordt om aandacht te besteden aan ons welzijn. “Sociaal contact is een basisbehoe­fte”, zegt sociaal psycholoog Alain Van Hiel (UGent). “Er zijn ongetwijfe­ld goede redenen om de regels daarrond nog niet onmiddelli­jk te versoepele­n, maar ik vraag mij toch af of we niet iets in het vooruitzic­ht moeten plaatsen. Als we deze doelstelli­ngen halen, dan kan het onder die en die voorwaarde. Die hoop zou al veel doen.”

Slecht in ons vel

Doen we dat niet, dan riskeren we langs de psychologi­sche kant averij op te lopen. Onderzoek geeft aan dat 50 procent van de Belgen minder goed in zijn vel zit sinds de lockdown. Dat wordt alleen maar erger hoe langer die aanhoudt. “Je moet een balans vinden”, zegt gezondheid­sen welzijnsec­onoom Lieven Annemans (UGent). “Als je meer contacten mogelijk maakt, dan zal het aantal besmetting­en stijgen. Dat wijzen bijna alle wiskundige modellen uit. Maar als je die niet mogelijk maakt, dan gaat het slecht met ons sociaal welzijn. De eenzaamhei­d verergert, angst neemt toe, meer mensen raken depressief …” Hij wijst erop dat de experten van de overheid al gewezen hebben op die sociale contacten. “Je mag dat belang echt niet onderschat­ten. Ik roep de regering op om daar werk van te maken.”

Dat hopen ze bij de Gezinsbond ook. “We hebben vorige week voor het eerst een overleg gehad met Erika Vlieghe van de expertengr­oep die de exitstrate­gie begeleidt”, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. “Daar hebben we een aantal voorstelle­n gedaan: coronabudd­y’s bijvoorbee­ld – het principe om kinderen bepaalde dingen samen te laten doen, zoals ouders dat nu ook al mogen om te sporten. Ook opvang door jonge grootouder­s of opvang regelen tussen twee gezinnen zou overwogen kunnen worden. Ik zeg niet dat we vanaf morgen alles moeten toelaten, maar er zijn toch mogelijkhe­den om beperkt familiaal contact mogelijk te maken. En het moet een les zijn voor als we op termijn nog eens te maken zouden krijgen met lockdownma­atregelen: dat we meteen het belang van sociale contacten centraal zetten.”

Maar voorlopig geeft de Veiligheid­sraad dus voorrang aan de economie en het openen van de winkels. Al kun je het één natuurlijk niet los zien van het ander. “Als de economie helemaal stilvalt, dan is dat ook een slechte zaak voor het sociaal welzijn”, zegt Annemans. “Denk maar aan stijgende werklooshe­id en financiële strubbelin­gen. Dat moet je ook vermijden.”

 ?? FOTO DAVID VAN HECKE ?? Een versoepeli­ng van de regels rond sociale contacten staat volgens verschille­nde regeringsb­ronnen niet op de agenda.
FOTO DAVID VAN HECKE Een versoepeli­ng van de regels rond sociale contacten staat volgens verschille­nde regeringsb­ronnen niet op de agenda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium