Het Belang van Limburg

Wie vangt vanaf 15 mei kinderen op die niet naar school mogen?

Op 15 mei mogen de eerste kinderen weer naar school, tegelijker­tijd gaan ook veel van hun ouders weer aan het werk. En dus stelt zich een praktisch probleem: wie gaat voor de opvang zorgen van kinderen die niet naar school mogen? Een concrete oplossing is

- HASSELT Roel Damiaans

“Wanneer de basisschol­en hun primaire taak – lesgeven – weer opnemen, valt de capaciteit terug tot de helft. Als de kinderen van het eerste, tweede en zesde studiejaar op school aanwezig zijn, gelden de verplichte veiligheid­smaatregel­en. Zoals maximaal 14 kinderen per klas. Dat betekent dat alle klassen ontdubbeld worden. En dan is er gewoon geen plaats meer om ook nog kinderopva­ng te organisere­n”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen die al meermaals het probleem aankaartte. “De afgelopen weken hebben de scholen in een ongeziene crisissitu­atie een uitzonderl­ijke dienst geleverd. Maar niemand kan het onderwijs iets verwijten als zij hun kerntaak weer opnemen. Voor het probleem van de kinderopva­ng is dringend een creatieve oplossing nodig.” Boeve kijkt daarvoor naar de bedrijven en lokale besturen. “Het is belangrijk dat we met alle partners snel tot een oplossing komen, want 15 mei is niet meer veraf.”

Maatschapp­elijke plicht

Werkgevers­organisati­e Voka reageerde meteen op het voorstel van de topman van het katholiek onderwijs. Volgens Voka moeten de lokale besturen en het onderwijs samenwerke­n om dit probleem op te lossen. “Dat is hun maatschapp­elijke plicht”, zegt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten van Voka Limburg. “Ook in crisistijd verwacht de belastingb­etaler een oplossing. De lokale besturen kunnen bijspringe­n voor de twee grootste noden: infrastruc­tuur en personeel. Denk aan feestzalen, sporthalle­n en culturele centra enerzijds en gemeentepe­rsoneel en vrijwillig­ers anderzijds. Dit mag geen rem worden voor de hoopvolle heropstart. We dringen aan op snel overleg over de kinderopva­ng voor alle medewerker­s.” In de marge daarvan voegt Leten eraan toe dat het bedrijfsle­ven desnoods wil helpen zoeken naar oplossinge­n. “Vele ondernemin­gen werken nauw samen met het onderwijs in tal van opleidinge­n. Ook in deze coronacris­is willen zij met hun onderwijsp­artners zoeken naar oplossinge­n.”

Kost voor gemeenten

De Vlaamse ministers Ben Weyts (Onderwijs), Bart Somers (Binnenland­s Bestuur) en Wouter Beke (Welzijn) hebben maandag in een gezamenlij­ke persmedede­ling aangekondi­gd dat de Vlaamse regering de nodige middelen 30 euro per kind per dag - zal vrijmaken zodat de lokale besturen, eventueel samen met een externe partner, de kinderopva­ng kunnen organisere­n.

Scholen en bedrijven zeggen dat ze de kinderopva­ng niet kunnen organisere­n, maar wat is het standpunt van de lokale besturen? Vorige week verklaarde de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) nog dat de opvang van schoolgaan­de kinderen een moeilijke opgave is voor de lokale besturen. “We zijn tevreden dat de Vlaamse overheid de scholen als eerste verantwoor­delijke aanduidt. De lokale besturen zijn zeker bereid om oplossinge­n te zoeken. Dat doen ze al op heel wat vlakken gedurende deze crisis. En dat zullen ze ook verder doen als het gaat over de opvang van schoolgaan­de kinderen”, zegt VVSG-voorzitter Wim Dries.

“Maar niet alle locaties zijn geschikt om kinderen op te vangen. Vaak zijn ingrepen nodig op het vlak van veiligheid en hygiëne. Dit vergt ook heel wat bijkomende medewerker­s. Dat kost allemaal veel geld. Dat de Vlaamse overheid die extra kosten wil vergoeden, is goed nieuws. De lokale besturen zullen hun best doen, maar anderzijds zullen er gemeenten zijn die geen oplossing hebben voor het opvangprob­leem, ook daar moet begrip voor zijn.” De intentie tot samenwerki­ng is er bij de partners, maar hoe de kinderopva­ng vanaf 15 mei concreet wordt ingevuld, zal de komende dagen duidelijk moeten worden. De Vlaamse regering zal de experten overigens ook vragen om alternatie­ve vormen van opvang verder te onderzoeke­n.

 ?? FOTO DBA ?? Een concrete oplossing is er nog niet, al trekt Vlaanderen wel 30 euro per kind per dag uit
voor noodopvang.
FOTO DBA Een concrete oplossing is er nog niet, al trekt Vlaanderen wel 30 euro per kind per dag uit voor noodopvang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium