Het Belang van Limburg

Aantal patiënten zal na versoepeli­ng weer stijgen tenzij we ons aan zeer strikte voorwaarde­n houden

- Koen Baumers

“Alle wiskundige scenario’s wijzen op een nieuwe stijging van de ziekenhuis­patiënten zodra de maatregele­n soepeler worden”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (KU Leuven/UHasselt). “Allemaal, behalve één. Maar die ene heeft strenge voorwaarde­n.”

Drie voorwaarde­n, om precies te zijn. “Eén: een goed werkende vorm van contact tracing, die voldoende steun heeft van de bevolking. Als de kritiek op de privacy de overhand neemt, lukt het niet”, zegt Molenbergh­s. “Twee: iedereen volgt de geldende maatregele­n strikt op. Dat betekent dat bedrijven niet te veel mensen mogen terugroepe­n. Drie: er mogen geen besmette personen binnenkome­n vanuit het buitenland. Als we nog mensen uit het buitenland terughalen, mag dat alleen als ze twee weken in gecontrole­erde en bevestigde quarantain­e zijn geweest.

Anders riskeren we dat verschille­nde mutaties van het virus zich gaan combineren. En we weten nog niet wat dat betekent voor de immuniteit.”

Als die drie voorwaarde­n niet vervuld zijn, stijgt het aantal ziekenhuis­opnames weer. Het slechtste scenario spreekt dan van een piek in augustus die hoger is dan die van april. “Dat is een scenario zonder contact tracing”, zegt Geert Molenbergh­s. “Het is niet kiezen tussen pest en cholera, het is kiezen tussen tracing en corona. Want zonder contact tracing is er echt niet veel nodig om opnieuw te pieken: als 80 procent van de mensen weer aan het werk is en we 30 procent van onze normale sociale contacten hebben, zitten we daar al aan.”

 ?? FOTO KH ?? Geert Molenbergh­s.
FOTO KH Geert Molenbergh­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium