Het Belang van Limburg

In de Limburgse ziekenhuiz­en stierf één coronapati­ënt.

- Koen Snoekx

DE CIJFERS HASSELT

De dalende trend in Limburg zet zich verder. Maandag kregen 25 Limburgers te horen dat ze met het coronaviru­s besmet zijn. Dat is het laagste aantal sinds de uitbraak van de coronacris­is. Zondag waren er 27 nieuwe positieve gevallen, zaterdag 42. In towaar taal zijn nu al 5.499 Limburgers met zekerheid besmet.

Die dalende trend is ook nationaal zichtbaar. Gisteren werden er in ons land 242 nieuwe besmetting­en gemeld, het laagste aantal sinds midden maart. Vanaf maandag 11 mei zal het aantal nieuwe positieve gevallen wellicht opnieuw de hoogte ingaan omdat dan ook mensen met mildere klachten, zelfs zonder koorts, zich kunnen laten testen op Covid-19. “Het is de bedoeling dat mensen met lichte symptomen zich melden bij de huisarts, die de patiënt dan doorstuurt naar de triagepost de test zal uitgevoerd worden”, zegt de Tongerse huisarts Geert Landmeters. “Is er sprake van een positieve test, dan kunnen de zogenaamde contact tracers in actie schieten.”

Eén overlijden

Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werd gisteren één nieuw corona-overlijden gemeld. In SintTrudo stierf een coronapati­ënt. Het Truiense ziekenhuis telt nu in totaal 88 corona-overlijden­s, evenveel als het Jessa in Hasselt. Het ZOL in Genk en het SintFranci­scuszieken­huis in Heusden-Zolder

tellen elk 59 overlijden­s. In AZ Vesalius in Tongeren stierven 31 coronapati­ënten, in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik 22. In het Mariazieke­nhuis in Pelt lieten tot 15 april - recentere cijfers zijn niet beschikbaa­r - 23 coronapati­ënten het leven. Dat brengt het totale dodental in de Limburgse ziekenhuiz­en op 370.

In onze ziekenhuiz­en - Pelt niet meegereken­d - lagen gisteren nog 254 coronapati­ënten, dat is er één minder dan de dag voordien. Opvallend is dat in Sint-Trudo het aantal patiënten steeg van 29 naar 34. “Dat is voor een stuk te verklaren omdat we enkele gestabilis­eerde patiënten, die eerder naar andere ziekenhuiz­en zijn gebracht, weer hebben overgenome­n”, zegt Miet Driesen, woordvoers­ter van Sint-Trudo. In totaal mochten al 1.177 coronapati­ënten in Limburg het ziekenhuis verlaten. Nationaal bleef zowel het aantal nieuwe overlijden­s (97 doden) als het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames (84 patiënten) onder de symbolisch­e grens van honderd. n totaal stierven in ons land al 8.016 mensen met een coronabesm­etting.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA BELGA ?? Vanaf 11 mei zal het aantal nieuwe positieve gevallen wellicht opnieuw stijgen omdat dan ook mensen met mildere klachten zich kunnen laten testen.
FOTO BELGA BELGA Vanaf 11 mei zal het aantal nieuwe positieve gevallen wellicht opnieuw stijgen omdat dan ook mensen met mildere klachten zich kunnen laten testen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium