Het Belang van Limburg

101 miljoen euro voor coronajage­rs

CORONACRIS­IS De 1.200 voltijdse contactond­erzoekers of coronajage­rs die de Vlaamse regering aanstelt, zullen 101 miljoen euro mogen kosten. Het gaat om een maximaal bedrag.

- CONTACT TRACING BRUSSEL Liliana Casagrande

De beslissing over het contactond­erzoek is gevallen. Het contract gaat naar een consortium van callcenter­s (Koramic2En­gage, N-Allo, Callexcell, Yource), vijf ziekenfond­sen (ZPG Intermut) en

KPMG die alles samen 1.200 voltijdse mensen zullen leveren. Die mogen allemaal samen voor een periode van zeven maanden - dus tot eind november - 101 miljoen euro factureren. De coronajage­rs moeten besmette mensen opbellen - of bezoeken - en in kaart brengen met wie ze allemaal in contact zijn gekomen. Vervolgens worden die contacten opgebeld en gevraagd om 14 dagen in quarantain­e te blijven. Het nummer dat daarvoor op het scherm van je telefoon verschijnt is 02/214.19.19. Een herkenbaar vast nummer dat fraude moet uitsluiten.

Over de offerte is heel wat te doen geweest, omdat die - na een opmerking van de inspectie Financiën - moest worden overgedaan waardoor voor vertraging werd gevreesd. Vorige week is dan een onderhande­lingsproce­dure zonder voorafgaan­de bekendmaki­ng gestart, waarbij 6 mogelijke kandidaten werden uitgenodig­d een offerte in te dienen. Uiteindeli­jk is er maar één offerte binnengeko­men die in groep is ingediend. De offerte ging uit van een maximaal bedrag van 117 miljoen euro, de indieners doen het voor 101 miljoen euro. “We hebben dus 16 miljoen euro gewonnen”, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdagmid­dag in de commissie Welzijn. “Brussel trekt 7,5 miljoen euro uit voor 3 maanden, wij zijn ongeveer zes keer groter en we gaan voor zeven maanden. De bedragen zijn vergelijkb­aar.” De 101 miljoen euro zal uiteindeli­jk uit de pot van algemene middelen komen, maar voorlopig schiet Welzijn het budget voor.

Quarantain­e-attest

Beke verdedigde ook de startdatum, want het zag er op een bepaald moment naar uit dat die niet gehaald zou worden. “Op de conferenti­e met de andere ministers van volksgezon­dheid van 20 april is beslist dat we vanaf 4 mei het federale digitale platform zouden moeten uittesten. Dat gebeurt deze week. Vanaf 11 mei zal het systeem volledig operatione­el zijn zoals toen ook afgesproke­n.”

Vlaams Parlements­lid Hannes Anaf (sp.a) had ook vragen over sancties voor wie niet in isolatie wil of geen gegevens doorgeeft. “Daar bestaat een wet voor, die moeten we dus niet uitvinden”, reageerde Beke. Wie verplicht thuis moet blijven, kan een quarantain­e-attest krijgen. “Dat is al eerder beslist op de conferenti­e met de andere ministers van gezondheid.”

Voor de coronajage­rs moet elke deelstaat ook een nieuw nooddecree­t uitwerken dat ervoor zorgt dat zij met privacygev­oelige gegevens mogen omgaan. Dat is wel geregeld voor medisch geschoold personeel, maar niet voor de anderen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De coronajage­rs moeten besmette mensen opbellen - of bezoeken - en in kaart brengen met wie ze allemaal in contact zijn gekomen.
FOTO PHOTO NEWS De coronajage­rs moeten besmette mensen opbellen - of bezoeken - en in kaart brengen met wie ze allemaal in contact zijn gekomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium