Het Belang van Limburg

Afstandsle­ren lukt ook in scholen met veel allochtone­n

Hoe slagen scholen met veel allochtone leerlingen erin om onderwijs op afstand te organisere­n? Redelijk goed, met dank aan intense ouderconta­cten die ze in precoronat­ijden hebben opgebouwd. “Maar ze worden het nu wel moe”, zegt Hubert Crals, directeur van

-

“Zowel kinderen als ouders beginnen het preteachen moe te worden”, zegt Hubert Crals, directeur van de Europascho­ol in Kolderbos, Genk. “Ze lezen de berichten die we hen via WhatsApp of mail sturen nog wel, maar ze reageren minder. Het nieuwe is er wat vanaf. In de derde kleuterkla­s werkt het anders wel goed, maar in het lager onderwijs moeten ze klanken inlezen en ouders kunnen dat vaak niet opvolgen. Dit gaan ze meedragen denk ik. Scholen bestaan niet voor niets.”

Half mei gaan de deuren van de school weer open voor de leerlingen van de eerste, de tweede en de zesde klas. “Ik verwacht niet iedereen. Van onze 300 leerlingen komen er 100 met onze schoolbus, maar die kunnen we wegens de afstandsre­gels niet inzetten. Die kinderen zullen niet allemaal hier geraken.” Terwijl veel scholen worstelen met de verplichte opvang voor wie geen les heeft, wegens een gebrek aan zowel ruimte als personeel, is dat hier geen probleem. “We hebben plaats voor 60 kinderen, maar we verwachten er maximaal 30. Van onze kinderen zijn er ook niet veel met twee werkende ouders.”

Succes

Carlo Gysens, algemeen directeur van Scholengro­ep Go Next, zegt dat het preteachen in zijn voormalige lagere scholen op de campus Schans-Luchtballo­n in HeusdenZol­der, goed lukt. “Ik volg die scholen nog goed op. We hebben groepen gevormd met WhatsApp en zo’n 90 procent van de leerlingen reageert daar ook op.” Ook Gysens verwacht dat bij de herstart niet meteen iedereen opdaagt. “De angst is groot. We zullen veel moeten doen om de mensen duidelijk te maken dat de school veilig is.”

Hilde Sijbers, directeur van de Mickey Mouse-De Sleutel in Sledderlo, Genk, is ook tevreden over het preteachen. “Behalve in het eerste leerjaar, daar is dat moeilijk. Die kinderen hebben nog geen zin voor verantwoor­delijkheid. Maar voor de andere jaren gaat dat vrij goed, we bereiken via WhatsApp zo’n 90 procent van de ouders. Als het contact verwatert, bellen we hen op. We hebben er wat tijd in gestoken om alle kinderen online te krijgen, onze ICT-coördinato­r heeft hen begeleid en we hebben materiaal gebracht naar kinderen die geen tablet of computer hadden. Sommige kinderen zijn nu heel actief, andere minder. Die kloof is er wel.”

Christos Pistolas, directeur van de Vrije Basisschoo­l van Meulenberg, Houthalen, heeft geen problemen om ouders en kinderen te bereiken. “Maar we hadden ook al in precoronat­ijden veel contact met ouders. We hebben per klas een WhatsAppgr­oep en dat lukt allemaal vrij goed. De leerlingen die we niet bereiken, ben ik zelf aan het bezoeken. Dat zijn er niet meer dan 5 à 6 van de 210. We vragen feedback via de telefoon. Ouders fotografer­en huistaken en sturen die door, zo worden zij ook bij de school betrokken.” Vreest hij dat de leerlingen door corona achterstan­d opbouwen? “Dat woord hoor ik niet graag. Ze leren in deze periode andere zaken: hun plan trekken bijvoorbee­ld, werken met multimedia en hoe een gezin zich organiseer­t.”

“Zowel kinderen als ouders beginnen het preteachen moe te worden. Ze lezen de berichten die we hen via WhatsApp of mail sturen nog wel, maar ze reageren minder”

Hubert Crals directeur van de Genkse Europascho­ol

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Hubert Crals, directeur van de Europascho­ol in Genk: “Zowel kinderen als ouders beginnen het preteachen moe te worden”.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Hubert Crals, directeur van de Europascho­ol in Genk: “Zowel kinderen als ouders beginnen het preteachen moe te worden”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium