Het Belang van Limburg

Broeders van Liefde in België niet meer katholiek

-

Het Vaticaan beschouwt de twaalf psychiatri­sche centra van de Broeders van Liefde in ons land, waaronder Psychiatri­sch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden, niet langer als katholiek. Dat berichten verschille­nde media op basis van een bericht in het christelij­ke weekblad Tertio. Kerkjurist Rik Torfs wijst erop dat dit niet meteen een impact zal hebben op de werking van de psychiatri­sche ziekenhuiz­en.

Volgens Tertio ontving de vzw die de psychiatri­sche ziekenhuiz­en in ons land beheert, een brief uit Rome waarin verwezen wordt naar een beslissing van de Congregati­e voor de Geloofslee­r. Die bepaalt dat de psychiatri­sche ziekenhuiz­en van de Broeders van Liefde niet langer als katholieke instelling­en beschouwd kunnen worden.

De vzw beheert in ons land ook nog tientallen lagere en secundaire scholen, kinderdagv­erblijven en orthopedag­ogische centra, goed voor zowat 13.000 medewerker­s. De vzw ligt al jarenlang in conflict met de internatio­nale Broeders van Liefde in Rome, over het thema euthanasie. In een visietekst van enkele jaren oud over psychisch lijden bij patiënten met een psychiatri­sche aandoening, zetten de Belgische Broeders van Liefde de deur open voor euthanasie. Tot groot ongenoegen van Rome.

Door nu het label “katholiek” te schrappen, draait het discussiep­unt volgens Torfs niet langer rond die euthanasie. “Dat vraagstuk lijkt nu beëindigd. Nu gaat de discussie over het gebruik van de titel ‘Broeders van Liefde’ en over het eigendomsr­echt van de goederen.”

Voorzitter van de vzw Raf De Rycke liet weten voort te willen werken met dezelfde naam, dezelfde missie en dezelfde visie, “in het belang van de Belgische broeders, de medewerker­s, de cliënten en de samenlevin­g”. Het is niet uitgeslote­n dat het generaal bestuur van de Broeders van Liefde gerechteli­jke stappen gaat ondernemen tegen de Belgische vzw, met name rond het eigendomsr­echt van de gebouwen. Maar dan dreigt volgens Torfs een jarenlange procedures­lag.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium