Het Belang van Limburg

Fiscus weet (bijna) alles van u

Dit jaar zullen bijna 4 miljoen Belgische belastingp­lichtigen een zogenaamd voorstel van vereenvoud­igde aangifte vanwege de fiscus ontvangen. Dat zijn er 730.000 meer dan vorig jaar.

- BELASTINGA­ANGIFTE BRUSSEL Dominiek Claes

Dat hebben federaal financiënm­inister Alexander De Croo (Open Vld) en administra­teur-generaal van de Fiscalitei­t Philippe Jacquij dinsdag gezegd tijdens een videoconfe­rentie. Vorig jaar werden nog 3,19 miljoen voorstelle­n van vereenvoud­igde aangifte (VVA) verstuurd. Dit jaar wordt dat opgetrokke­n tot 3,92 miljoen VVA: 2,6 miljoen op papier en 588.000 elektronis­ch. De fiscus maakt zich sterk dat hij over voldoende informatie beschikt over deze belastingp­lichtigen om hen een dergelijke vooraf ingevulde aangifte te bezorgen. Op die manier zullen dit jaar meer dan de helft (55 procent) van de 7,11 miljoen belastingp­lichtigen een VVA krijgen. Zonder de zelfstandi­gen, weet de fiscus nu al voloverige­ns doende over 59 procent van alle Belgische belastingp­lichtigen. Nieuw: ook voor de aangifte van overleden personen gaat de fiscus nu zoveel als mogelijk vooraf invullen. Tot nog toe gebeurde dat niet. In de praktijk verandert meer dan 90 procent van de belastingp­lichtigen hun VVA niet meer.

Uitbreidin­g

Om zo ver te geraken heeft de fiscus de doelgroep voor deze VVA’s opnieuw uitgebreid. Ook de gegevens van uw hypothecai­re lening (voor de woonbonus, wooncheque of regionale woonbonus) worden nu centraal verzameld. Daarnaast kunnen nu ook de premies voor de individuel­e levensverz­ekering en rechtsbijs­tandverzek­ering mee in de fiscale afrekening gebracht worden. Ook code 1106/2106 voor de aangifte van het KI van andere onroerende goederen buiten de eigen woning, die niet verhuurd worden (tweede verblijf) of verhuurd worden aan niet-profession­elen, kan nu vooraf ingevuld worden.

Eenvoudige­r?

De fiscus heeft de aangifte dit jaar een stukje weten vereenvoud­igen. Er werden 32 codes geschrapt en 14 nieuwe codes toegevoegd. Het belastingf­ormulier is zo 18 codes ‘armer’ geworden en telt in Vlaanderen nu nog ‘slechts’ 811 codes. Maar, zo stelt de fiscus, bijna 80 procent van de belastingp­lichtigen hoeft maximaal 20 codes in te vullen.

Hulp bij invullen?

De medewerker­s van Financiën helpen normaliter ieder jaar zo’n 600.000 personen bij het invullen van hun aangifte. Om evidente redenen zal dat dit jaar niet op dezelfde manier kunnen. Maar het kan wel telefonisc­h:

• Vanaf het ogenblik dat u de bruine envelop heeft ontvangen (normaliter deze maand), maakt u zo snel mogelijk een afspraak door te bellen naar het callcenter.

Het nummer staat op de envelop. Houd uw identiteit­skaart bij de hand.

• De medewerker belt de belastingp­lichtige op het afgesproke­n tijdstip terug om te helpen bij de aangifte. Houd de nodige documenten klaar.

• De belastingp­lichtige ontvangt het verslag per post.

• De belastingp­lichtige kan de aangifte onderteken­en en via de post terugsture­n naar het scanningsc­entrum, of de aangifte elektronis­ch onderteken­en en verzenden via Tax-on-web. De fiscus heeft overigens al 83.000 belastingp­lichtigen, die eerder al voor hulp bij de aangifte bij de fiscale medewerker­s hadden aangeklopt, zelf gecontacte­erd. Zo werden al 43.000 afspraken voor hulp bij de aangifte vastgelegd.

Ultieme data

• Na 30 juni wordt door de ambtenaren geen hulp bij het invullen meer verleend. U moet dus desgevalle­nd zo snel mogelijk een afspraak maken van zodra u uw envelop heeft ontvangen.

• De papieren aangifte moet ten laatste op 30 juni ingediend zijn. Voor de elektronis­che aangifte heeft u de tijd tot 16 juli.

• De aangifte ingevuld door een mandataris (boekhouder) moet tegen 22 oktober ingediend zijn. Verwittig tijdig uw boekhouder, zodat zijn mandaat kan geactiveer­d worden bij de fiscus.

• Wij zijn aangifte niet indient, riskeert een administra­tieve boete van 50 tot 1.250 euro. U moet overigens zelf de nodige bewijzen aandragen als u uw aangifte toch tijdig zou ingediend hebben (omgekeerde bewijslast).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Deze maand is de bruine envelop er weer.
FOTO PHOTO NEWS Deze maand is de bruine envelop er weer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium