Het Belang van Limburg

“Klassieke horeca bestaat niet meer”

- SINT-TRUIDEN Mark van Luyk en Jozef Croughs

De familie Withofs heeft al 15.000 euro geïnvestee­rd in brasserie ’t Veilinghui­s in Sint-Truiden om bij een versoepeli­ng van de maatregele­n coronaproo­f te kunnen opengaan. “Restaurate­urs moeten wakker worden. De horeca van voor de coronacris­is bestaat niet meer.”

De familie Withofs zit al 81 jaar in de horeca. Vanuit die ervaring zegt Luc Withofs dat het tijd wordt om te handelen. “Ik heb heel veel contact met collega’s en ze denken nog altijd dat alles straks gewoon weer zal zijn zoals vroeger. Maar het klassieke model van de horeca bestaat niet meer. Toch niet zolang er geen vaccin is. Ik doe dus een warme oproep aan mijn collega’s om zich voor te bereiden op wat komen gaat want ik merk dat ze er veel te weinig mee bezig zijn.”

Voor zijn brasserie ‘t Veilinghui­s heeft Luc alvast een draaiboek met richtlijne­n voor medewerker­s en leverancie­rs opgesteld. Ook voor de klanten komt er een huishoudel­ijk reglement. “Het gaat allemaal draaien om hygiëne en afstand. We gaan sowieso minder volk kunnen plaatsen door de afstandsre­gels. Om toch voldoende omzet te halen, zullen we dus moeten werken met ruimere openingsur­en en meer openingsda­gen. Daar moeten de klanten ook aan meewerken. Niet iedereen zal op vrijdag of zaterdag tegelijk kunnen komen eten tussen 18.30 en 22 uur. We zullen met shiften moeten werken en mensen zullen ook al eens wat later of vroeger moeten komen.”

Automatisc­he deur

Withofs investeerd­e ondertusse­n 15.000 euro in zijn brasserie om de coronamaat­regelen te kunnen toepassen. “We hebben een automatisc­he deur geplaatst zodat je geen klink moet aanraken als je binnenkomt en er is een aparte uitgang. Overal in de zaak hebben we contactloz­e dispensers gezet met alcoholgel waar klanten hun handen kunnen ontsmetten. Er zijn ook apparaten gezet om de toiletbril te ontsmetten. De tafels staan 1,5 meter uit elkaar. Vroeger kon er 95 man in onze zaak zitten. Nu is er plaats voor 44 klanten.” “De menukaart staat nu op een wegwerp-A3”, gaat Withofs verder. “Aan de achterkant staan recepten zodat klanten ze eventueel kunnen meenemen. Op elke tafel komt een bruine verpakking met peper, zout, boter en tandenstok­ers. Die mogen de klanten ook meenemen. Je kan bij ons nog steeds een krant lezen in de zaak, maar wel met handschoen­en aan en een mondmasker op. Op het terras hebben we twaalf stopcontac­ten geïnstalle­erd om buiten te vergaderen. We hebben ook een aparte fietsensta­lling gemaakt met elektrisch­e oplaadpunt­en. Aan de bar komen plastic wanden, betalen zonder cash wordt verplicht en we geven elk personeels­lid 30 stoffen mondmasker­s.”

Withofs zegt dat de kosten van die maatregele­n niet aan de cashflow mogen knabbelen. Daarom rekent hij ook op structurel­e maatregele­n van de overheid. “We zijn heel dankbaar voor de premies, het uitstel van betalingen en het overbruggi­ngsrecht, maar er zijn structurel­e maatregele­n nodig. De horeca lag al aan de zuurstof voor de coronacris­is en nu liggen we aan het beademings­apparaat. We vragen een verlaging van de RSZbijdrag­e en een btw-verlaging naar 6 procent. Anders zijn al die tijdelijke maatregele­n voor niks geweest.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Luc Withofs en zoon Jan zijn klaar om hun zaak straks coronaproo­f te openen. Op de tafel onder meer contactloz­e dispensers, mondmasker­s en richtlijne­n voor personeel en klanten.
FOTO SERGE MINTEN Luc Withofs en zoon Jan zijn klaar om hun zaak straks coronaproo­f te openen. Op de tafel onder meer contactloz­e dispensers, mondmasker­s en richtlijne­n voor personeel en klanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium