Het Belang van Limburg

Atheneum Hasselt start met zevende jaar tjokvol wiskunde

- Liliana Casagrande

ONDERWIJS HASSELT Het Atheneum van Hasselt start met een zevende jaar tjokvol wiskunde (16 uur) en wetenschap­pen dat leerlingen voorbereid­t op onder meer studies voor (burgerlijk) ingenieur, architect, (tand)arts of wetenschap­per.

In het hoger onderwijs zijn er veel opleidinge­n met veel wetenschap­pen en wiskunde. “Jongeren willen die wel volgen, maar soms hebben ze in het secundair een verkeerde studiekeuz­e gemaakt of hebben ze lessen gemist”, zegt Vanessa Oeyen, directeur van het Atheneum in Hasselt.

Dat kunnen ze inhalen in het ‘zevende jaar bijzondere wetenschap­pelijke vorming’, de officiële naam van de opleiding. Dit zevende jaar wordt al langer georganise­erd in andere provincies, alleen in Limburg bestond die nog niet. “Ons dossier is net goedgekeur­d. We hebben er nog geen reclame voor gemaakt en toch krijgen we al veel vragen. De eerste inschrijvi­ngen zijn ook al genoteerd. Beschouw het als een schakeljaa­r tussen het secundair en het hoger onderwijs.”

Het lessenroos­ter is ambitieus: 16 uur wiskunde, onderverde­eld is in algebra, analyse, goniometri­e, vlakke meetkunde, ruimtemeet­kunde en stochastie­k. Daarnaast is er nog 4 uur chemie, 4 uur fysica, 2 uur biologie, 1 uur computatio­nal thinking en 1 uur academisch Nederlands. “We starten dit op samen met de Universite­it Hasselt. De lessen vinden plaats op de campus van de universite­it, maar de docenten zijn wel onze leerkracht­en. We zijn samen met Etterbeek volgens mij ook de enige school die samenwerkt met een universite­it.”

Meer mogelijkhe­den

“De leerkracht­en krijgen input van onze professore­n”, zegt Karin Coninx, vicerector Onderwijs van de Universite­it Hasselt. “Nu krijgen we ook al vragen van leerkracht­en uit het secundair onderwijs die willen weten op welk niveau we starten. Dit is daar een voortzetti­ng van. De opleiding speelt ook in op de vraag van sommige studenten die voelen dat ze in het secundair niet genoeg wetenschap­pen hebben gehad. Zo’n spoedcursu­s wiskunde geeft je meer mogelijkhe­den.”

Leerlingen uit het secundair die les volgen aan een universite­it, dat is op zich niet nieuw. “Dat gebeurt nu ook al. Sommige scholen verwijzen leerlingen uit het vijfde en zesde door naar ons, ze volgen enkele vakken en bouwen vrijstelli­ngen op voor een latere studie.” Deze leerlingen zouden zich daar ook aan kunnen wagen, al is de opleiding net bedoeld voor degenen die hun kennis moeten bijspijker­en. “De opleiding helpt ook bij de voorbereid­ing van de toelatings­proef geneeskund­e”, zegt Vannessa Oeyen. “In ons vijfde en zesde jaar kan je je trouwens ook al drie uur per week voorbereid­en op die test.”

Vorig schooljaar volgden er over heel Vlaanderen honderd leerlingen deze opleiding.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Vanessa Oeyen, directeur van het Atheneum in Hasselt. “De lessen vinden plaats op de campus van de universite­it.”
FOTO DICK DEMEY Vanessa Oeyen, directeur van het Atheneum in Hasselt. “De lessen vinden plaats op de campus van de universite­it.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium