Het Belang van Limburg

BAS kan vandaag definitief stekker uit Moeskroen trekken

- Bart Lagae

Het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) kan vandaag de stekker trekken uit Moeskroen, de grootste witwasmach­ine die ons voetbal de jongste decennia heeft gekend. Mensen die het goed voor hadden met de club werden jarenlang belogen en bedrogen door Pini Zahavi en Fali Ramadani, twee van de beruchtste makelaars van Europa. Vijf jaar lang liet de voetbalbon­d zich om de tuin leiden, terwijl de puzzelstuk­ken al sinds 2016 op tafel lagen.

VOETBAL MOESKROEN

In oktober 2018 maakte ons land kennis met Dejan Veljkovic en Mogi Bayat, twee van de invloedrij­kste makelaars in België. Maar in vergelijki­ng met Pini Zahavi en Fali Ramadani waren Veljkovic en Bayat maar lokale kruidenier­s. Zahavi was dertig jaar lang een van de grootste makelaars van de wereld, met exclusieve contacten in de Premier League. Ramadani werkte zich op tot de koning van de transferju­ngle in de Balkan. In 2015 sloegen beiden de handen in elkaar. Ze lieten hun oog vallen op Moeskroen, een club in een centraal gelegen land met weinig regels en een goed voetbalniv­eau. Een ideaal station voor hun handel in voetballer­s. Onmiddelli­jk na de komst van Zahavi en Ramadani kwam een transferko­orts op gang waarbij in vijf jaar tijd 109 spelers tekenden bij Moeskroen. Velen van hen kwamen nooit in actie voor Les Hurlus en van sommigen wordt betwijfeld of ze ooit in België zijn geweest. Zowel de voetbalbon­d, die de aansluitin­gen beheert, als de FIFA, die het overzicht bewaart, moet van de ongezonde spelerstra­fiek op de hoogte zijn geweest. Maar nooit stelden de bonden een ernstig onderzoek in naar Moeskroen. Ook niet toen de FIFA eind 2015 makelaars verbood om belangen te hebben in een club. Zahavi en Ramadani stelden familieled­en of stromannen aan in het bestuur en de kous was af.

Slachtoffe­rs

Terwijl de witwasmach­ine van Moeskroen op volle toeren draaide, vielen er ook slachtoffe­rs. OHL (dat degradeerd­e in 2016), Westerlo (2017) en KV Mechelen (2018) stapten naar het BAS om de licentie van Moeskroen aan te vechten. Maar hoewel de clubs duidelijke elementen aanbrachte­n dat Zahavi en Ramadani Moeskroen controleer­den, durfde noch de bond, noch het BAS de Henegouwse makelaarsc­lub af te vallen. Namens de Pro League gaf CEO Pierre François later toe dat hij van de verboden invloed van Zahavi op de hoogte was, “maar dat Moeskroen een lid is van de

Pro League en het nu eenmaal zijn taak was de leden van zijn organisati­e te helpen”. Zijn cynisme tekende de mentalitei­t in de top van ons voetbal.

Het BAS nam de vreemdste beslissing­en over Moeskroen. In 2016 kon het Glen De Boeck oproepen als getuige, die met Pini Zahavi in Londen had moeten onderhande­len over zijn contract. Maar volgens het BAS hoefde dit niet te betekenen dat Zahavi ook iets te zeggen had bij Moeskroen.

Fax zeven dagen onderweg

In 2017 voerde Westerlo aan dat de vennootsch­ap achter Moeskroen schulden had bij de vennootsch­ap van Zahavi. Maar op de zitting van het BAS kwamen de Henegouwer­s met een document aandraven waaruit blijkt dat de schulden waren kwijtgesch­olden. “Duidelijk geantidate­erd”, zei Westerlo. “Niets van”, antwoordde Moeskroen. “Er was een probleem met de fax waardoor het document zeven dagen onderweg was.”

In 2018 ontsnapte Moeskroen andermaal voor het BAS, maar besloot KV Mechelen naar het gerecht te stappen. Het trok later zijn strafklach­t in, maar de witwasprak­tijken van Moeskroen hadden de aandacht getrokken van de speurders. Er kwam een gerechteli­jk onderzoek op gang dat zou leiden tot huiszoekin­gen op de bond. Het onderzoek deed de KBVB en de Pro League beseffen dat Moeskroen een smeulend vuur was dat in hun gezicht kon ontploffen.

Maar het is uiteindeli­jk een ander onderzoek, dat rond Propere Handen en Dejan Veljkovic, dat Moeskroen zijn licentie kan kosten. Limburgse speurders tapten Moeskroen-CEO Paul Allaerts af omdat hij bezoek had gekregen van Veljkovic. Maar ze registreer­den ook telefoontj­es van Marc Rautenberg, spelersmak­elaar, gewezen sportief directeur van Moeskroen en luitenant van Ramadani. Rautenberg gaf opdrachten over hoe een betaling aan Moeskroen moest gebeuren. Het pv van dat telefoontj­e kwam bij de voetbalbon­d terecht in het kader van de omkoopzaak KV Mechelen-Waasland-Beveren. Voor het BAS ligt eindelijk het “rokende pistool” op tafel dat in vroegere jaren ontbrak: Moeskroen werd in 2018 nog gecontrole­erd door makelaars en heeft de voetbalbon­d en het BAS bewust bedrogen over het licentiedo­ssier. Zahavi is vandaag onderwerp van een gerechteli­jk onderzoek en Ramadani werd gearrestee­rd in Spanje voor witwassen in een andere zaak. De drie arbiters van het BAS kunnen de stekker er vandaag definitief uittrekken.

 ??  ??
 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? Pini Zahavi (foto) en Fali Ramadani zagen Moeskroen als een ideaal station voor hun handel in voetballer­s: een club in een centraal gelegen land met weinig regels en een goed voetbalniv­eau.
NEWS FOTO PHOTO Pini Zahavi (foto) en Fali Ramadani zagen Moeskroen als een ideaal station voor hun handel in voetballer­s: een club in een centraal gelegen land met weinig regels en een goed voetbalniv­eau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium